Bajtal: Dodik je jedini dobitnik u situaciji koja je proizašla odlukom Ustavnog suda BiH

Istaknuti filozof, sociolog i psiholog Esad Bajtal kazao je za Klix.ba kako odluka Ustavnog suda BiH da Dan RS nije u skladu s Ustavom BiH najviše odgovara predsjedniku entiteta RS Miloradu Dodiku, ali i Savezu za promjene i to da pokaže “oblik solidarnosti i ortodoksnosti i tako dokaže da nisu izdajice”.

(Piše: Er. M. – Klix.ba)

Bajtal je kazao kako ga nije iznenadila odluka Ustavnog suda BiH isto onako kako ga nije iznenadila ni reakcija vlasti u entitetu RS.

“Obje odluke izazivaju nesporazum odnosno stvaraju klimu mogućnosti uzajamnog upiranja prstom i jedne i druge strane. Time obje strane olakšavaju sebi opstanak na političkoj sceni. To je ono što je vidljivo okom, što je objektivno i realno”, rekao je na početku razgovora Bajtal.

On je kazao da je druga stvar kako stvari u ovom slučaju stoje sudski s obzirom na to da bi odluke Ustavnog suda BiH trebalo poštovati.

“Tako kažu međunarodni zakoni i tako kaže i Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) za BiH”, dodao je Bajtal.

Bajtal smatra da u političkoj atmosferi u kojoj je predsjednik RS Milorad Dodik pod pritiskom entitetske opozicije koja želi konačno da riješi stvari oko tamošnjih nepravilnosti poput pljački i pronevjera, upravo Dodik jedini dobitnik.

“Pod svim tim pritiskom on je jedini dobitnik u situaciji koja je proizašla odlukom Ustavnog suda BiH. Tako će skrenuti pažnju bosanskohercegovačke, a posebno javnosti iz RS sa sebe. Naravno da će iz tih razloga insistirati na neprovođenju i da će sve učiniti da izbjegne provođenje, odnosno da se opire odluci”, kazao je Bajtal.

Ističe da će najvjerovatnije konačnu odluku morati donijeti međunarodna zajednica, te da od ovakve presude Ustavnog suda BiH kojoj će se vlasti u RS opirati niko u BiH neće imati koristi.

“Sad smo ponovo u prilici da gledamo iste one stvari kakve smo toliko puta imali priliku vidjeti na bh. političkoj sceni od završetka rata. Uvijek kada se na političkoj sceni javi galama i buka nešto se iza te scene dogodi na račun i preko leđa građana BiH. Građani će dakle ponovo biti gubitnici, a u kojoj sferi to ne možemo još uvijek znati. Činjenica je da se voda ponovo zamutila i u njoj će moći da lovi samo onaj ko je spreman za tu vrstu lova”, kazao je Bajtal.

Dodaje da ne može pretpostavljati kako će reagovati međunarodna zajednica, ali da je na međunarodnim institucijama, koje su viša sila i koje su u BiH predstavljene preko OHR-a, da provodu odluku Ustavnog suda BiH.

“Pošto je OHR u BiH neka vrsta mentora i supervizora to će biti obaveza ove institucije. Šta će oni uraditi teško je spekulirati. Nadam se da će biti dosljedni svoje obaveze zbog koje su ovdje i za koju su dobro plaćeni. Druga opcija je da opet pod nekom izlikom popuste i dopuste da se stvar u nedogled prolongira”, smatra Bajtal.

Savez za promjene koji zajedno sa SDA, HDZ BiH i DF-om čini parlamentarnu većinu na nivou BiH oglasio se isto u povodu odluke Ustavnog suda BiH koju smatraju neosnovanom.

Na pitanje da li bi oprečan stav SDA i Saveza za promjene mogao utjecati na državnu koaliciju Bajtal odgovara da Savez za promjene igra igru na državnom nivou koja je rezultat jedne logike.

“Sasvim drugi okvir stvari je njihov odnos prema entitetu iz kojeg dolaze. Sada dok su u klinču s Dodikovim snagama i dok su pod pritiskom optužbe da su izdajnici i plaćenici i njima dobro dođe ovakva odluka pa da mogu ustati i prikloniti se sudu i logici tamošnjih stranaka. Dobro im dođe da pokažu oblik solidarnosti i ortodoksnosti, te da tako dokažu da nisu izdajice”, zaključio je Bajtal.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close