ZIM spreman za veću proizvodnju

S danom ulaska Republike Hrvatske u Evropsku uniju, proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda iz Bosne i Hercegovine ostaju bez važnog tržišta. Zato što će mlijeko i mliječni proizvodi iz Hrvatske poskupiti na tržištu u našoj zemlji, neki proizvođači iz BiH će profitirati iz ove situacije. Direktor Zeničke industrije mlijeka, Hajrudin Skender, čini se, nije nimalo zabrinut. 

 

Na pitanje kako će poslovati zenički ZIM, nakon 1. jula, odgovara da ZIM svakako ne izvozi proizvode na hrvatsko tržište, još od 2000. godine.

– Spremni smo snabdijevati naše tržište i više nego ranije. Ono što je sigurno je da će velika količina mlijeka iz Hrvatske na našem tržištu poskupiti do 30-ak posto. Prilika je to za naše mljekare da ovo nadomjeste. Sa 55 do 56 posto učestvuju hrvatski mliječni proizvodi u ukupnom prometu ovih proizvoda u BiH, ali će se to s novom situacijom sigurno promijeniti, – ocijenio je Skender.

 

– Mi smo stabilna firma i nadamo se pozitivnom poslovanju i očekujem da ćemo se snaći. Sav posao ćemo usmjeriti na tržište centralne Bosne i do Jadrana… Ni ostali proizvođači mlijeka neće imati problema, čak ni oni koji izvoze svoje proizvode u Hrvatsku. Oni imaju šansu da višak plasiraju na naše tržište, – mišljenja je Skender.

rtvze

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close