Tihić: Ne želimo ući u blato koje je napravila sadašnja koalicija

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić izjavio je danas da bi SDA mogla ući u vladajuću koaliciju na nivou BiH ako bi prethodno bila riješena neka od pitanja, poput odluke Sejdić – Finci, vojna imovina i jedinstveni matični broj.

(SRNA)

“Imali smo bilateralne razgovore i imaćemo ih i ove sedmice, tako da ćemo tada malo više znati, da sada ne idemo u detalje”, rekao je Tihić novinarima u Prijedoru.

On kaže da SDA vjerovatno ne bi došla u “šestorku” umjesto SDS-a već prije umjesto SDP-a BiH, i to ako bi se prethodno postigao dogovor o ključnim pitanjima koja su zaustavila BiH na putu evrointegracija.

“O odluci Sejdić-Finci imamo slične stavove sa SNSD-om i SDS-om, a pitanja matičnog broja treba prethodno dogovoriti, pa tek onda eventualno formirati neku većinu. Ne možemo samo upućivati poruke iz Banje Luke i Sarajeva i zauzimati neke tvrde stavove, a ne razgovarati. Kad sam god razgovarao, uvijek se postigao neki dogovor”, naveo je Tihić.

Prema njegovim riječima, SDA nije predložila novu kompoziciju, nego je najavila da će imati aktivniju poziciju u rješavanju problema.

“Ne želimo mi baš tako ući sad u ovo blato koje je napravila sadašnja koalicija na nivou BiH. Mi se ne guramo da budemo dio parlamentarne većine,jer treba preuzeti odgovornost za stanje do kojeg je doveo SDP”, izjavio je Tihić.

SDA u Prijedoru danas održava sjednicu Glavnog odbora.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close