Zenica: Osniva se studijski odsjek za fizioterapeute?

Zeničko-dobojski kanton i Zenicu posjetila je danas delegacija crnogorskog Fakulteta za primjenjenu fizioterapiju iz Igala, predvođena dekanesom ove akademske ustanove, Sofijom Žitnik Šivacki. Susrela se sa premijerom Zeničko-dobojskog kantona, Munibom Husejnagićem, ministrima zdravstva i obrazovanja, kao i rukovodstvom zeničkog Univerziteta i Zdravstvenog fakulteta, a razgovaralo se o saradnji, prvenstveno, na planu razmjene studenata i nastavnog osoblja.
Dekanesa Fakulteta za primjenjenu fizioterapiju iz Igala, Sofija Žitnik Šivacki izjavila je danas da se sa zeničkim univerzitetom planiraju tri različita projekta, među kojima dva koja će vjerovatno biti finansirana iz evropskih fondova za prekograničnu saradnju, u oblasti razmjene studenata i zajedničkog nastupa u Evrpskoj uniji i jedan koji se odnosi na osnivanje centara izvrsnosti na Fakultetu za primjenjenu fizioterapiju u Igalu.
Nakon obilaska zdravstvenih ustanova u Zenici, Žitnik Šivacki, izrazila je veliko zadovoljstvo viđenim.
– Impresinirana sam organizovašću službi u Kantonalnoj bolnici, koja sigurno može omogućiti obavljanje prakse budućim studentima fizioterapije, – izjavila je.
Fakultet, na čijem je čelu, bilježi iznimne uspjehe u svom 37-godišnjem radu. U Crnoj Gori nema nezaposlenih fiziotepapeuta i to je oblast koja u preventivnoj zdravstvenoj zaštiti ima izvanredne mogućnosti primjene. Uključuje i mogućnost uvođenja kućnih posjeta fizioterapeuta, što je jedan od argumenata ZA osnivanje studija za fizikalnu terapiju na Zdravstvenom fakultetu, kaže ministrica zdravstva, Senka Balorda.
– Bitno da se koriste zdravstveni kapaciteti u Zeničko-dobojskom kantonu za potrebe studenata Zdravstvenog fakulteta. Ono što je u ovom momentu bitno je da se pokrene procedura osnivanja studija fizikalne terapije na Zdravstvenom fakultetu, koja će školovati VSS kadar, – ističe Balorda, izrazivši nadu da će izmjenama Kolektivnog ugovora u zdravstvu, ovoj struci biti omogućeno da se i zaposle kao visokoobrazovani zdravstveni kadar.
Predstavnici zeničkog Univerziteta izrazili su danas spremnost da se u sklopu odsjeka Zdravstvenog fakulteta, već u narednoj studijskog godini, formira odsjek fizioterapije. Elaborat o opravdanosti osnivanja novog studijskog odsijeka pri Zdravstvenom fakultetu u Zenici, biće za desetak dana dostavljen Vladi Zeničko-dobojskog kantona, rečeno je danas.
(S.S.)
rtvze.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close