BiHPrivreda

ZIGANA-TISAŠ

Oslanjajući se na višestoljetnu tradiciju proizvodnje oružja kao zemlja koja je unaprijedila čak i neke standarde NATO naoružanja, turska namjenska industrija u ovom je stoljeću odlučila uputiti izazov dojučerašnjim uzorima i nametnuti im se kao ozbiljna konkurencija na tržištu, kako kvalitetom tako i inovacijama.

 Vrlo brzo se pokazalo da su turski proizvođači oružja itekako dorasli savremenim izazovima i zahtjevima, te da su u stanju proizvesti oružja najviše kvalitete i za najširi korisnički spektar, zadržavajući pri tom cjenovnu pristupačnost.


Iz široke palete naoružanja koje se danas proizvodi u Turskoj, pažnju će nam svakako privući i serija pištolja ZIGANA, koju je na tržište plasirao TİSAŞ, kompanija iz Trabzona koja je kvalitetnim i pouzdanim proizvodima zadobila povjerenje čak i najprobranijih korisnika, među kojima su i specijalne vojne i policijske snage u turskoj. ZIGANA je ujedno robustan i rafiniran, izdržlji i snažan pištolj, koji će pružiti optimalan odgovor na sve zahtjeve korisnika u pogledu preciznosti, vatrene moći, izdržljivosti, sigurnosti i jednostavnosti pri rukovanju i održavanju.


U ZIGANI se izbalansirano spajaju modernost i konvencionalnost, jer je kao uzor za ovaj pištolj poslužio već legendarni Waltherov model P88, čiju su osnovnu ideju turski konstruktori doveli skoro do savršenstva. Riječ je o poluatomatskom pištolju dvostrukog dejstva u kalibru 9×19 mm, koji se izrađuje u nekoliko modela, sa ZIGANOM K kao osnovnim modelom, a posebno treba istaći i model ZIGANA F koji ima mogućnost automatske paljbe.


Poznavaoce ručnog vatrenog oružja prijatno će iznenaditi umješna primjena konstrukcijskih rješenja kakva su se pokazala kao uspješna kod pištolja poput već spomenutog Walthera P88 ili Berette 92, a manje iskusne korisnike oduševiće jednostavnost rukovanja i održavanja, te sigurnost ovog pištolja, čija konstrukcija slučajno opaljenje čini jednostavno nemogućim.


U osnovnoj varijanti ZIGANA je dugačka 190 mm, sa dužinom cijevi od 105,5 mm, a masa praznog pištolja iznosi samo 838 grama, što ga čini veoma laganim i skoro neosjetnim teretom pri dužem nošenju. Kapacitet magazina iznosi 15, 18 i 20 metaka a sila na obaraču iznosi 2 kg pri dvostrukom i 4,5 kg pri jednostrukom dejstvu, uz napomenu da obarač ima izuzetno gladak hod, koji strijelcu omogućava savršenu kontrolu pucnja.
Automatska, odnosno rafalna paljba iz modela ZIGANA F predstavljaće više nego ugodno iznenađenje za strijelca, jer je riječ o veoma kontrolisanoj paljbi sa malim rasipanjem pogodaka na cilju u poređenju sa drugim automatskim pištoljima sličnih karakteristika. Pištolji ZIGANA izrađuju se i u kompaktnim verzijama sa korisnike koji imaju potrebu za oružjem manjih gabarita, a u ponudi je i verzija ZIGANA T izuzetno podesna za sportsko streljaštvo i za IPSC takmičenja.


Ono što posebno treba naglasiti jeste činjenica da većina zapadnih proizvođača svoje pištolje podvrgava testu izdržljivosti koji podrazumijeva, između ostalog, tri do tri i po hiljade opaljenja bez zastoja, a TİSAŞ je taj test podigao na pet hiljada opaljenja bez zastoja, potvrđujući i time svoju namjeru da se pozicionira kao jedan od najozbiljnijih savremenih proizvođača oružja.


Svi ZIGANA pištolji dolaze u dvije varijante finiša, hromirani i brunirani, a obloge rukohvata su načinjene od najkvalitetnijih polimera. Također, svi pištolji imaju na ramu Picatinny šinu, sve komande su ambidekstrozne što znači da ove pištolje sa jednakom lakoćom mogu koristiti i dešnjaci i ljevaci, a nišani su lako podesivi.
Strijelci koji su testirali ove pištolje na strelištu jednoglasni su u ocjeni da su ZIGANA pištolji kvalitetom izrade i drugim karakteristikama izjednačeni sa pištoljima renomiranih proizvođača poput češkog CZ, a u mnogim odlikama ih i nadmašuju.


Za korisnike koji su naklonjeniji manje konvencionalnim rješenjima i koji preferiraju koncepciju modernih pištolja načinjenih pretežno od polimerskih materijala i samo sa dvostrukim dejstvom, TİSAŞ je ponudio modele ZIGANA PX9 i P9L, kojima je kao uzor poslužio hrvatski HS, ali su turski konstruktori i na ove modele unijeli neka vlastita rješenja i inovacije, među kojima se posebno ističe jednodjelni obarač sa znatno kontrolisanijim hodom nego kod dvodjelnog obarača na HS, te odsustvo kočnice na zadnjoj strani rukohvata, a umjesto toga postavljena je kočnica kojom se manipuliše palcem, što predstavlja znatno sigurnije rješenje. “Three-dot” nišan na ovim ZIGANA modelima pokazao se kao izuzetno kvalitetan.


Za većinu budućih vlasnika naoružanja možda je i najvažnija ocjena da na domaćem tržištu nijedan drugi pištolj ne nudi tako povoljan odnos cijene i kvalitete kao što ga nude ZIGANA pištolji, jer se takva kvaliteta obično sreće kod dvostruko skupljih modela, a nabavka ovih pištolja ujedno podrazumijeva i veoma pouzdanu korisničku podršku u slučaju potrebe.

zosradio.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close