Zekerijah Osmić: Trenutno najugroženiji Bosanski Šamac, cijeli grad je pod vodom

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zekerijah Osmić je u izjavi za Anadoliju kazao da Oružane snage imaju zakonski zadatak da pružaju svu pomoć na onim mjestima gdje civilne institucije ne mogu riješiti problem sa poplavama.

“Odlukom Predsjedništva BiH je omogućeno da i ministar odbrane može komandovati i procjenjivati na kojim mjestima treba upotrijebiti Oružane snage BiH. Najveći problem je bio prije četiri dana kada smo imali ogroman gornji tok rijeke Bosne. Tada je najkritičnije bilo u Maglaju i Zavidovićima”, kazao je Osmić, dodajući da su Oružane snage BiH pomogle tamošnjem stanovništvu, te je saniran „osnovni” vodeni udar.

On je dodao i da su u tim jestima inžinjerijski radovi u toku jer se pojavljuju klizišta, popravljaju se putevi i pruga.

“Prije dva dana vidio sam katastorfu u Doboju gdje je polovina grada bila pod vodom. Tada su oni bili najugroženiji. Trenutno u Bosni i Hercegovini je najugroženiji Bosanski Šamac. Ovaj grad sam gledao iz zraka i mogu kazati da Bosanski Šamac ne postoji. Cijeli grad je pod vodom i vidi se samo po koji krov i krošnje drveća”, pojasnio je Osmić.

Naglasio je da se težište operacija pomoći prenosi na sjever, sjevero-zapad i sjevero-istok, odnosno Bosanski Šamac, Orašje, Brčko, Bijeljina i Zvornik.

“Kada se radi o Brčkom mogu kazati da, ono što sam vidio iz zraka, nije tako tragična situacija kao u drugim dijelovima BiH. Najkritičnija situacija je u vezi sa nasipom. Jučer smo imali izviđanje terena iz zraka i akcija prenošenja čeličnih ježeva je trebala biti obavljena jučer, no zbog tehničkih razloga to nismo uradili”, kaže Osmić.

On je dodao da je i kao ministar odbrane BiH i kao Brčak odlučio da i on zajedno sa helikopterom i posadom ostane u ovome gradu dok se ne sanira propust na nasipu u Kopanicama.

“Nadležni u Brčkom od nas su zatražili da mi ježeve prenesemo na taj dio oštećenog nasipa, a kasnije će helikopterima biti prenešene vreće u kojima se nalazi tona kamenja kako bi popunjavali prostor između ježeva. Na taj način ćemo pokušati sanirati taj dio puknutog nasipa. Ova akcija neće biti prekidana i helikopter neće otići iz Brčkog dok to ne saniramo”, poručio je Osmić.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close