LifestylePolitikaZDKZdravlje

Zdravstvenim ustanovama u ZDK naloženo da formiraju operativne timove i osiguraju prostor za pregled sumnjivih pacijenata

ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA U ZDK NALOŽENO DA FORMIRAJU OPERATIVNE TIMOVE IOSIGURAJU PROSTOR ZA PREGLED SUMNJIVIH PACIJENATA

Krizništab za praćenje novog korona virusa pri Ministarstvu zdravstvaZeničko-dobojskog kantona naložio je svim zdravstvenim ustanovama u ovomkantonu da, u skladu sa Kantonalnim planom pripravnosti za oboljenja izazvananovim korona virusom COVID-19, formiraju svoje operativne timove i uradevlastite planove pripravnosti.

–Operativni timovi obavezno moraju uključivati epidemiologa, a preporukazdravstvenim ustanovama koje nisu u mogućnosti samostalno formirati operativnetimove je da dvije ili više susjednih ustanova formiraju zajednički operativnitim. Sve zdravstvene ustanove su obavezne obezbijediti prostoriju za pregledsumnjivih pacijenata – stoji u naredbi koju je Krizni štab donio na današnjojsjednici.

Krizništab je obavijestio je Federalno ministarstvo zdravstva da je utvrdiopotencijalne lokacije za karanten na području Zeničko-dobojskog kantona, aovomministarstvu je upućena i inicijativa da razmotri mogućnost nabavke brzihtestova za korona virus kako bi se smanjio pritisak na zdravstvene ustanove.

Postupajućipo naredbi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, Krizni štab zapraćenje novog korona virusa ZDK izdao je preporuku da se zbog sigurnostiučenika i nastavnika otkažu organizirana putovanja i ekskurzije u Italiju.

Krizništab je podvukao ulogu medija u trenutnoj situaciji sa korona virusom. Upućenje apel medijima da se pridržavaju novinarskog kodeksa i objavljuju samoprovjerene informacije, kako bi se izbjeglo bespotrebno širenje panike i strahameđu građanima.

Press-službaZDK

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close