Zdravlje u kori narandže

Kada je riječ o većini voćki, koru uglavnom odbacujemo jer od nje nema nikakve koristi ili, naprosto, ne volimo da je jedemo. Međutim, stručnjaci tvrde da je kora narandže dobra za ljepotu, a naročito za zdravlje.

Jedna od najboljih zdravstvenih koristi od narandžine kore je ta što ima za 200 procenata više vlakana nego sam plod ove voćke! Stoga, ako imate česte probleme sa varenjem, probajte čaj od narandžine kore. Prvo, ostavite koru da se osuši, najbolje napolju, po mogućnosti na suncu. Ali, ako nemate strpljenja, onda kupite već osušenu koru. U 450 ml vrele vode ubacite punu kašičicu kore, ostavite da odstoji 15 minuta, a može i duže ako volite jači ukus. Ovaj napitak može da bude veoma efikasan laksativ.

Malo je poznato da kora narandže ima dva puta više kalcijuma nego sama narandža. U 100 grama kore nalazi se više od 150 mg kalcijuma, dok se u 100 grama narandže nalazi samo 50 miligrama kalcijuma a, kao što znate, kalcijum je od suštinskog značaja za zdravlje kostiju i zuba. Postoji mnogo aktivnih sastojaka u kori, a jedan od njih, flavonoid hesperidin, odličan je antioksidans koji štiti srce tako što snižava krvni pritisak, koji je glavni uzročnik srčanih bolesti. Sastojci iz kore snižavaju i holesterol, pa vas stoga ona štiti i od kardiovaskularnih problema.

Upale povećavaju rizik od nastanka drugih zdravstvenih problema, kao što su lupus, artritis… Oni koji imaju akutnu upalu često uspijevaju da je ublaže tako što u svakodnevnu ishranu uvrste narandžinu koru. Zbog toga što ima jake antioksidanse i flavonoide, kora narandže smanjuje rizik od nastanka kancera, a može da bude i pomoćno sredstvo za liječenje od ove teške bolesti.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close