Četiri scenarija Zlatka Lagumdžije

Na današnjem sastanku u Mostaru lideri SDP-a, SBB-a, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 će razgovarati o aktuelnim pitanjima funkcioniranja vlasti u FBiH.

Tim povodom, predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija je kazao kako je predsjednik Federacije Živko Budimir dužan biti dio rješenja, a ne problema oličenog u trenutnom stanju, u kojem sastav parlamentarne većine ne odgovara sastavu Vlade FBiH.

Četiri scenarija

– Ovaj status quo ne vodi nigdje, rekao je Lagumdžija i iznio četiri moguća scenarija koja mogu proizaći iz trenutnog stanja: “Prvi je da parlamentarna većina funkcionira u skladu sa sastavom Vlade, drugi da Budimir, odnosno SDA, nastave blokadu i da u narednom periodu funkcionira Vlada u tehničkom mandatu, a treći mogući način je povlačenje SDP-a iz Vlade, što bi za sobom moglo povući pitanje ostavke premijera Nermina Nikšića i rada Vlade u takvim okolnostima. Četvrti potencijalni način su prijevremeni izbori u Federaciji, koji bi riješili pitanje imenovanja predsjednika, dva potpredsjednika, Predstavničkog doma i Doma naroda, odnosno pitanje formiranja Vlade u Federaciji, istakao je Lagumdžija, ponovivši da SDP-u nije prioritetno da obavezno bude dio vlasti.

Prema riječima lidera HDZ-a 1990 Bože Ljubića, krajnje je vrijeme da se rekonstruira vlast u Federaciji.

– Kada kažem vlast, onda mislim i na Predsjedništvo Federacije i Vladu FBiH i svakako da četiri stranke koje čine dvotrećinsku parlamentarnu većinu imaju pravo donijeti plan i tražiti da se on provede odmah nakon Nove godine, jer inače prijeti kaos u Federaciji, koji će najviše pogoditi one najsiromašnije građane, istakao je Ljubić te dodao: – Pozivam aktere postojećeg stanja, pojedince koji su sudjelovali u formiranju ovakve vlasti i koji sada koče da se nova vlast konstituira, da postupe odgovorno prema ljudima u BiH koji su i njih manjim dijelom birali.

Socijalno nezadovoljstvo

Na pitanje da li je spreman za opoziciono djelovanje, Ljubić je kazao da oni praktično, misleći pri tome na oba HDZ-a, opoziciono djeluju već duže i da imaju pravo zahtijevati konačno rješenje, za koje je uvjeren da će biti pronađeno.

– Oni koji nisu spremni postupiti u skladu sa demokratskom strukturom, bolje da to urade sada, nego da to rade pod pritiskom socijalnog nezadovoljstva do kojega će sigurno doći, kazao je Ljubić.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH (SBB) Fahrudin Radončić kazao je da jedan sastanak ne može riješiti aktuelnu, duboku krizu, ali siguran je da se može naći način za izlazak iz tog stanja ukoliko Živko Budimir omogući prekompoziciju Vlade.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close