NogometSport

Zdravko Mamić ne može biti izručen Hrvatskoj

Zdravko Mamić došao je u BiH u junu 2018. godine, samo dan uoči izricanja osuđujuće presude po optužnici koja ga je teretila za izvlačenje novca iz “Dinama”.

Žalbeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je pravosnažnu odluku po kojoj Zdravko Mamić, bivši savjetnik zagrebačkog Dinama, neće biti izručen Hrvatskoj jer za to nisu ispunjene zakonske pretpostavke, objavljeno je u ponedjeljak iz sjedišta tog suda u Sarajevu.

U saopštenju objavljenom na stranicama suda stoji kako je Žalbeno vijeće Odjela za opšti kriminal, u postupku po molbi pravosudnih tijela Hrvatske od 11. juna ove godine za izručenje Zdravka Mamića, u cilju vođenja krivičnog postupka pred Županijskim sudom u Osijeku po optužnici za počinjenje krivičnog djela zločinačko udruživanje i zloupotreba povjerenja u privrednom poslovanju, odlučujući o ocjeni ispunjenosti zakonskih pretpostavki za izručenje, donijelo rješenje kojim je potvrđeno prvostepeno rješenje Suda Bosne i Hercegovine od 29. avgusta.

Tim je rješenjem utvrđeno da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Mamića. Prvostepeno vijeće je, analizirajući primjenu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći i Ugovora o izručenju potpisanog između Bosne i Hercegovine i  Hrvatske, koji predviđa mogućnost izručenja i vlastitih državljana pod precizno utvrđenim uslovima, utvrdio da u ovom slučaju nisu ispunjene pretpostavke  za izručenje bivšeg čelnika “Dinama” s obzirom na to da krivično djelo za koje je optužen u Hrvatskoj nije propisano kao krivičnog djela u BiH.

Zdravko Mamić došao je u BiH u junu 2018. godine, samo dan uoči izricanja osuđujuće presude po optužnici koja ga je teretila za izvlačenje novca iz “Dinama”.

On boravi u Međugorju, a od izručenja ga štiti državljanstvo BiH.

Buka

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close