Zdravica nezavisnosti

Zašto bi iko bio protiv, kad je suverenost ok, i kad je nezavisnost ok, i kad je ravnopravnost ok. Jednom će možda ovaj dan 1. mart biti državni praznik i zvaće se Dan ravnopravnosti.

(Nenad Veličković – dw.de)

Vremenska prognoza: Mraz i sunce.
Za Jugoslaviju
Ujutru mjestimično slab mraz, a tokom dana sunčano i toplo. Maksimalna temperatura od 14 do 20 stepeni.
Za Bosnu i Hercegovinu
Poslije svježeg jutra sunčano i toplo. Maksimalna temperatura od 14 do 20 stepeni.
Za Sarajevo i okolinu
Poslije svježeg jutra sunčano i toplo. Maksimalna temperatura oko 14 stepeni.
Prognoza vremena za tri dana
Zadržaće se vedro i toplo, jedino će ujutru biti slab mraz.
RHMZ BiH (Oslobođenje, 1. mart. 1992.)

Osvanuo je, dakle, lijep i sunčan dan. Priča može početi. Naš junak ima 21 godinu i osjeća se svečano. Čita Oslobođenje i čeka oca da zajedno krenu u školu. Tamo će se izjasniti o pitanju: Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive? Pozitivno, naravno, a kako bi se drugo moglo odgovoriti na to pitanje. Zašto bi iko bio protiv, kad je suverenost ok, i kad je nezavisnost ok, i kad je ravnopravnost ok. Jednom će možda ovaj dan 1. mart biti državni praznik i zvaće se Dan ravnopravnosti.

1.mart – Dan nezavisnosti BiH

– Ne, zvaće se Dan nezavisnosti, začuje mladić glas u sebi. Slegne ramenima. Svejedno, i nezavisnost je super.
– Od čega ili od koga nezavisnost, javi se opet onaj isti glas.
– Od Jugoslavije, kaže mladić i ustane.
– Misliš li na JNA, i na Centralni komitet, i na jednopartijski sistem?
– Da.
– Ima smisla. Treba biti nezavisan od kaplara koji se iživljavaju na regrutima, i komunista koji su Kapital sveli na obim partijske knjižice, i partije koja je opozicija sama sebi. Ali ja sada na to sada gledam malo drugačije. Evo, imam 42 godine, sjedim na šolji, osjećam se svečano, čitam Oslobođenje i upravo sam postao nezavisan od govneta.
– Čestitam.
– Hvala. Što sam stariji sve sam sigurniji da je to jedina nezavisnost koju treba slaviti. Iako, kad malo bolje promislim, o kakvoj se nezavisnosti radi, kad ću sutra opet sjediti ovdje i urezivati bore u čelo.
Mladić podigne hlače i pusti vodu. Stane pred ogledalo. Sijed je a tek su mu 42 godine. Sviđa mu se ova dosjetka o nezavisnosti, na današnji dan ima posebnu težinu. Objašnjava osjećaj koji mnogi imaju, da je s demokratijom kao i s probavom: najviše govno hairuje.

Živjela nezavisnost
Zato, ko bude nazdravljao danas, neka nazdravi i nezavisnosti od Energoinvesta, Šipada, UPI-ja… Neka nazdravi urušenim krovovima, praznim halama, opljačkanim radionicama, uništenim institutima. Neka nazdravi nezavisnosti od naselja solidarnosti i stanarskih prava, neka digne čašu u zdravlje stranih banaka, neka zakiti muziku bjanko mjenicama. Ko danas slavi nezavisnost, neka nazdravi nezavisnosti od bosna-ekpresa, i neka natoči jednu i u polovnog golfa. Pijmo danas u zdravlje Mostara nezavisnog od Mostara, Sarajeva nezavisnog od Sarajeva, Vareša nezavisnog od željezare. Nazdravimo nezavisnosti od radničkih odmarališta, osjećajmo se suvereno pred carinicima na Doljanima!
Nazdravimo nezavisnosti od Zemaljskog muzeja i spomen-parka na Vracama. Neka čin-čin zagluši pjesme obnove i izgradnje, zapjevajmo himnu bez teksta nezavisnu od antifašizma, budimo optimisti: jeste sve manje radnika, ali je sve više vjernika.
Živjela nezavisnost od kinoteke, i od mladih gorana, i od sindikalnih zimnica, i od obrazovnog programa.
Nazdravimo zavisnosti od eura, Brisela, NATO-a i Haga. Daleko od spaljenih i napuštenih domova naša djeca nezavisna od budućnosti ogledaju se u cipelama mafijaša.
Živjela.

Autor: Nenad Veličković

Odg. urednica: Jasmina Rose

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close