Prokopan tunel Vijenac na Koridoru 5C

Prokopavanjem posljednjih metara stijene, danas je ozvaničeno probijanje tunela Vijenac na Koridoru 5C.

Probijena je jedna, tzv. lijeva cijev tunela, a u drugoj je preostalo još oko 300 metara, što bi trebalo biti prokopano za 20-ak dana, čime će biti završena prva faza gradnje.

 

Nakon što su slovenačke kompanije SCT i Primorje, kao prethodni izvođači radova, otišle u stečaj, izgradnja tunela Vijenac u augustu prošle godine povjerena je konzorciju bh. građevinskih kompanija koji čine Euroasfalt Sarajevo – kao lider konzorcija, Hidrogradnja Sarajevo, ŽGP Sarajevo, Entea Sarajevo i Butmir Sarajevo, koje su ranije bile angažirane kao podizvođači.

Radi se o trenutno najzahtjevnijem građevinskom objektu na autoputu na Koridoru 5-C i najvećem tunelu koji je jedna bh. firma ikada prokopala.

Iskop tunela vrši se po tzv. austrijskoj metodi, a na gradilištu je angažirano više od 300 radnika u tri smjene.

 

Tunel će biti opremljen najsavremenijom opremom, a put između Sarajeva i Zenice skratit će za šest kilometra. Vrijednost ugovora za prvu fazu radova je 18 miliona eura.

Ukupna dužina tunela iznosi skoro tri kilometra, a očekuje se da prvi automobili prođu kroz njega na proljeće 2014.

Svečanosti probijanja tunela, između ostalih, prisustvovali su Premijer Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, resorni ministri Damir Hadžić i Enver Bijedić, direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić, direktor Euroasfalta Hamed Ramić, te predstavnici Zeničko – dobojskog kantona i Evropske banke za obnovu i razvoj.

 

Ensad Karić je izjavio da obećanje dato još u avgustu prošle godine da će tunel biti prokopan do 1. marta danas i ispunjeno.

 

– Ovo je veliki dan za BiH jer su upravo na jednom od najznačajnijih građevinskih objekata u BiH radile domaće kompanije – rekao je Karić.

 

Premijer FBiH Nermin Nikšić kazao je da je današnji dan poklon svim građanima BiH za 1. mart, Dan nezavisnosti BiH.

 

Ako dopustite i ako se složite, predlažem da ovaj objekt ne zovemo više tunel Vijenac, već 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, zbog simbolike datuma na koji je probijen – rekao je Nikšić.
Obraćajući se prisutnim građevinarima, Nikšić je istakao da su oni Bosni i Hercegovini danas, na dan njene nezavisnosti, uručili najbolji poklon probijanjem najdužeg tunela u historiji ove zemlje, koji je urađen isključivo domaćim snagama.

 

 

– Imate i pravo i razlog da na to budete ponosni, a vjerujte da se mi ponosimo ovim što ste uradili i pokazali – kazao je Nikšić.

Podsjetio je da je BiH, nažalost, u takvoj situaciji da još uvijek ima onih koji su njeni garađani a ne obilježavaju današnji praznik, te da će ovakvi rezultati, koji pokazuju da Bosanci i Hercegovci mogu sve kad hoće kad se slože, učiniti da se i oni sve više počnu okretati ka Bosni i Hercegovini.

– Na nama je da stvaramo ambijent i pokazujemo da smo otvoreni za svakoga i da samo zajedno možemo graditi bolju budućnost i Bosnu i Hercegovinu – poručio je Nikšić.
fena – avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close