Zauvijek obnovljena nezavisnost Bosne i Hercegovine

Prije tačno 21 godinu, na današnji dan 1992., izašavši na referendum, građani su se opredijelili za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu. Tog dana je više od 64 posto građana BiH potvrdno odgovorilo na referendumsko pitanje “Da li ste za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda?” Referendum za nezavisnost BiH održan je na preporuku Arbitražne komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji u završnoj fazi disolucije bivše Jugoslavije.

 

Historijski datum

 

Danas je 1. mart, državni praznik – Dan nezavisnosti, koji, nažalost, vlasti manjeg entiteta još nisu spremne prihvatiti te se zvanično obilježava samo na teritoriju Federacije BiH, gdje je neradni dan, a državne zastave krase gradove.

 

No, značaj ovog datuma, svi relevantni faktori se slažu, daleko prevazilazi dnevnu politiku zbog koje u Republici Srpskoj negiraju činjenicu da je apsolutna većina građana, među kojima su bili pripadnici svih konstitutivnih naroda Bošnjaka, Srba i Hrvata te Ostali, prije 21 godinu odlučila da želi obnoviti nezavisnost BiH.

 

Esad Zgodić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, ističe da je snažna i neuništiva činjenica da smo tim danom postali članica međunarodne zajednice.

 

– To je jedna stvarnost s kojom antibosanska politika mora računati. Zapravo, svaka antibosanska politika potcjenjuje tu činjenicu da je BiH međunarodno i pravno priznata i ta se stvarnost ne može tako lako dovesti u pitanje – naglasio je Zgodić.

 

Bivši član Predsjedništva RBiH Stjepan Kljujić smatra da je ovo najznačajniji dan za BiH. Kako kaže, tog dana postignut je veliki rezultat.

 

– Šta će se kasnije dogoditi, nismo mogli predvidjeti, jer nismo znali za plan Slobodana Miloševića i JNA. Ali, u svakom slučaju, 1. mart 1992. godine pokazao je da je većina građana BiH za suverenu i nezavisnu državu i to moramo poštovati – istakao je Kljujić.

 

Dopredsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž bezuvjetno je potvrdio značaj ovog krucijalnog datuma za našu zemlju. Raguž je mišljenja da su tada stvoreni preduvjeti za međunarodno priznanje suvereniteta BiH te da nas, istovremeno, Dan nezavisnosti na mnogo načina i obavezuje.

 

– U znak poštovanja prema svima onima koji su prepoznali značaj tog vremena i raspleta te dali svoj glas za neovisnost i budućnost naše zemlje, dužni smo graditi demokratsku BiH s jasnom evropskom budućnošću – rekao je Raguž.

 

Promjena klime

 

Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH, kaže da je nepriznavanje Dana nezavisnosti žalosno.

 

– Poslije zasjedanja ZAVNOBiH-a, 1. mart 1992. godine najvažniji je događaj za BiH. Siguran sam da će se klima promijeniti i da ćemo, napokon, shvatiti da je to dan kad je BiH dobila svoju konačnu nezavisnost i međunarodno priznanje – poručio je Finci.

 

  • 25. januara 1992. skupštinska većina donijela odluku o održavanju referenduma
  • Referendum održan 29. februara i 1. marta 1992. godine
  • Tokom referenduma avioni JNA bacali letke i pozivali građane na bojkot
  • 64 posto građana BiH potvrdno odgovorilo na referendumsko pitanje
  • Ujutro 2. marta 1992. godine, kad su objavljeni rezultati referenduma, pripadnici srpskih paravojnih jedinica podigli barikade na ulicama i zauzeli snajperske položaje

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close