ZDK: Radnicima ŽGP-a dati ravnopravan status u okviru grupacije JATA

Na zahtjev sindikata i menadžmenta danas (14. 03. 2014.) su premijer u ostavci, Munib Husejnagić i resorni ministar Edin Terzić primili predstavnike privrednog društva ŽGP te s njima razgovarali o trenutnoj situaciji u ovom preduzeću i planovima za naredni period. Kako je pojasnio većinski vlasnik Hamzalija Ibrić Jata i predsjednik Nadzornog odbora ŽGP-a Asim Omanić, ova firma se trenutno nalazi u izuzetno teškoj finansijskoj situaciji, a račun firme je blokiran. Razlozi za nisku likvidnost preduzeća su u tome što kanenolom Široke stijene nije radio 13 mjeseci koliko je trajala procedura uvođenja u zakonske okvire eksploatacije i korištenja kamenoloma odnosno dobijanje koncesije. Zbog toga, prema riječima menadžmenta ŽGP-a izgubljena je zarada od 600.000 KM. S druge strane, račun firme je blokiran zbog pristigle izvršne sudske presude za spor koji se vodio u Hrvatskoj i po osnovu kojeg ova firma treba da plati 412.000 KM sudskih troškova. S obzirom na činjenicu da ŽGP ima u izgledu tri nova velika posla – projekat izgradnje ceste Drivuša-Klopče, nastavak izgradnje zeničke zaobilaznice i izgradnja hidroelektrane Vranduk, menadžment smatra da ova firma ima budućnost i traži podršku Vlade Kantona u premoštavanju postojećih problema.

Premijer Husejnagić istakao je da Vlada Kantona ima 29 odsto vlasničkog udjela u ovoj kompaniji, ali da razlozi angažovanja Vlade da pomogne firmi ŽGP nisu u podatku o vlasničkom udjelu, već u činjenici da bi gašenjem ove firme više od stotinu radnika sa područja Općine Zenica ostalo bez posla. On je također kazao da ima informacije da su radnici ŽGP-a plaćeni duplo manje za isti rad od svojih kolega iz grupacije „Jata“ te tražio objašnjenje od menadžmenta u vezi s tim. Pored toga, premijer Husjenagić je podcrtao da osim ove, postoje i informacije o nepravilnoj dokapitalizaciji preduzeća koja je sada na reviziji na Ustavnom sudu FBiH. Uz to, postoje i tvrdnje da su cijene sirovine iz zeničkog kamenoloma prema ostalim firmama iz grupacije Jata znatno niže od tržišnih i da je djelimično i to razlog nelikvidnosti ŽGP-a kao i tvrdnje da ŽGP samo služi za jačanje ostalih firmi iz grupacije Jata.

Iskazavši svoje stavove u vezi sa iznesenim tvrdnjama, uprava ŽGP-a prihvatila je na kraju sastanka preporuku premijera da nastoje pod svaku cijenu angažovati se na dobijanju narednih poslova na području Općine Zenica jer je isključivi cilj Vlade da se sačuvaju postojeća radna mjesta te da ŽGP kao i svaka druga firma proširuje obim proizvodnje i time uredno izmiruje obaveze prema Kantonu u pogledu plaćanja koncesije, PDV-a i ostalih obaveza prema državi. Isto tako, potrebno je ispraviti nepravilnosti u tretiranju radnika ŽGP-a u odnosu na ostale uposlene u Grupaciji Jata te pripremati teren za dovršetak privatizacije ove nekad uspješne zeničke firme.

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close