Vlada ZDK traži nove strateške partnere za vareški rudnik

Nakon današnjeg sastanka u sjedištu Kantona sa menadžmentom privrednog društva ŽGP Zenica čiji je većinski vlasnik Hamzalija Ibrić Jata, premijer Kantona u ostavci Munib Husejnagić održao je i odvojen sastanak sa Hamzalijom Ibrićem u vezi sa daljnjom sudbinom Rudnika željezne rude Vareš. Naime, kako Grupacija Jata ima 50 postotni udjel u vlasništvu vareškog Rudnika željezne rude, premijer se interesirao za namjere ove Grupacije kad je u pitanju pokretanje proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta.

Hamzalija Ibrić upoznao je premijera sa stavovima Grupacije Jata u vezi sa postojećim stanjem u Rudniku željezne rude i kazao da je zainteresiran za prodaju svog udjela u vlasništvu ovog preduzeća jer u doglednom periodu nisu u mogućnosti pokrenuti proizvodnju i obezbijediti plasman na tržište.

Premijer Husejnagić je kazao da su na adresu Vlade Kantona u proteklom periodu pristigle obavijesti drugih velikih kompanija koje su zainteresovane za kupovinu vareškog rudnika i pokretanje proizvodnje. S obzirom na prezentirani stav Grupacije Jata, Vlada Kantona će vrlo brzo pokrenuti proceduru angažovanja novih firmi koje imaju stabilan kapital i proizvodne programe za oživljavanje Rudnika željezne rude Vareš kako bi se što prije uposlio određen broj radnika i privreda ove Općine pokrenula s mrtve tačke.

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close