ZDK: O problemima radnika Bretexa iz Breze

Više od deset godina radnici tekstilnog preduzeća BRETEX iz Breze traže pravdu istražujući uzroke i načine nestanka ove nekada uspješne firme. Odavno su na birou bez uvezanog staža i primanja. Njihovo preduzeće jue privatizirano upisom dionica u još jednoj od mnogih sumnjivih promjena vlasništva.

Već nekoliko dana ovi radnici su u neposrednom kontaktu sa predstavnicima Vlade Zeničko-dobojskog kantona u novim pokušajima da se do kraja iščisti način gašenja BRETEXA. Najnoviji sastanak koji je organizovao premijer ZDK u ostavci Munib Husejnagić za istim stolom je okupio predstavnike Općine Breza – načelnika Halila Tuzlića i9 njegove pomoćnice Ajselu Silajdžić i Dženanu Telalović, predstavnika radnika Bretexa Mehemeda Botića s jedne strane i direktora Agencije za privatizaciju Nurudina Smajlagića i pomoćnika Ahmeta Begagića te ministra privrede Muhameda Husića i ministricu pravosuđa i uprave Romanu Brkić s druge.

Pronalaženje načina da se ospori pravo vlasništva na dio imovine Breteks koji je nelegalno preuzeo kupac, te da se ono vrati u posjed radnika – bio je osnovna tema razgovora. Zaključeno je da se u ovaj posao hitno moraju uključiti pravobranilaštvo i tužilaštvo ZDK

www.magazinplus.eu – Press ZDK

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close