Zbog novog povećanja akciza slijedi procvat crnog tržišta

Kada se budžet isprazni, domaće vlasti odluče pratiti evropske standarde, kroz usklađivanje cijena sa cijenama na svjetskom tržištu, te nas, tvrde proizvođači, od 1. januara očekuje novo poskupljenje cigareta. Povećanjem akciza na duhan, tvrde, država je samo otvorila još veći prostor za procvat crnog tržišta, koje je poslednjih godina dominantno. Zbog neredovnih podsticaja i niske otkupne cijene , proizvođači duhana sve više okreću ka prodaji “ispod ruke”.
Danas, kada je za sjetvu samo jednog hektara duhana potrebno izdvojiti između 6 i 7 hiljada maraka, sa otkupnom cijenom od 3 marke po kilogramu proizvođači jedva pokriju troškove proizvodnje – kažu kako bi realna cijena trebala biti 7 maraka.
A tolika je najniža cijena na crnom tržištu. Cijena duhana sve je bliža cijeni cigareta. Kutiju cigareta, koja sadrži 20 grama duhana, potrošači plaćaju od 2,5 do 5 maraka, a za kilogram duhana, u regularnoj prodaji, proizvođači dobiju 3 marke. Zato se sve veći broj proizvođača okreće ka prodaji duhana na crnom tržištu ili odustaje od proizvodnje.
Od 1. januara akciza na duhan bit će povećana na 2,5 marke, što će, tvrde stručnjaci, dodatno pospješiti razvoj crnog tržišta. Rješenje bi bilo u podsticaju domaće proizvodnje i povećanju otkupne cijene.
Svetozar Mihajlović, direktor jedinog preduzeća na području Semberije koje se bavi proizvodnjom, otkupom i preradom duhana, upozorava da će proizvodnja ove kulture, ukoliko se nastavi ovakva politika, vrlo brzo iščeznuti sa tržišta BiH. Apsurd je, kaže on, ali crno tržište je drži u životu. Ističe kako ove godine očekuju da otkupe oko 200 tona. Godina je bila loša, te su prinosi umanjeni i do 80%.
U Semberiji, koja je nekada bila okosnica proizvodnje duhana, nekada se više od 300 semberskih porodica bavilo ovom vrstom proizvodnje.
Danas, tek trećina od tog broja, žive od uzgoja ove biljke na svojim imanjima.

Federalna.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close