Dolar oborio rekord, u porastu jednaestu sedmicu uzastopno

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prema korpi valuta ojačao i prošle sedmice već 11. zaredom, što nije zabilježeno još od 1971. godine, kada je za vrijeme predsjednika SAD-a Richarda Nixona dozvoljeno slobodno formiranje kursa američke valute.
Tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao je prošle sedmice 0,2 posto, na 109,28 jena, a u jednom je trenutku dosegnuo i 109,52 jena, novi najviši nivo u šest godina.
Dolar je ojačao i prema evropskoj valuti, pa je cijena eura pala 1,1 posto, na 1,2684 dolara, najnižu razinu u dvije godine.
Euro je oslabio i prema ‘japancu, za 0,9 posto, na 138,65 jena.
Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, skočio je prošle sedmice više od 1 posto, na 85,655 bodova, novi najviši nivo u četiri godine.
To je već 11. sedmica zaredom kako dolarov indeks raste, što nije zabilježeno još nikada otkako je 1971. godine dozvoljeno slobodno fluktuiranje tečaja američke valute.
Jačanje dolara potaknuli su dobri pokazatelji iz američke ekonomije. Među ostalim, konačna procjena da je bruto domaći proizvod SAD-a u drugom tromjesečju porastao 4,6 posto, a ne 4,2 posto, koliko je pokazala prethodna procjena.
Najveći skok američkog BDP-a u posljednje dvije i pol godine otvara mogućnost povećanja ključnih kamata Feda prije nego što se očekivalo, dok se, s druge strane, u eurozoni zbog slabosti ekonomije očekuje još duže razdoblje labave monetarne politike.
To je prošle sedmice najavio i predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi. Izjavio je, takođe, da je ECB spreman koristiti dodatne nekonvencionalne instrumente, odnosno promijeniti iznose postojećih programa kupovina imovine ako bude potrebno suzbijati rizike od vrlo niske inflacije.
“ECB-ov predsjednik Draghi nastavlja signalizirati kvantitativno ublažavanje monetarne politike, pa stoga ne čudi što se kurs eura prema dolaru dodatno spustio”, kazala je Esther Reichelt, valutna strateginja u banci Commerzbank.
Međutim, dio analitičara smatra da bi moglo doći do stanke u usponu američke valute.
„S obzirom na impresivan uspon dolara u posljednja dva i pol mjeseca, ne bi nas iznenadila stanka. No, to ne znači da očekujemo znatnije klizanje kursa američke valute”, kaže Martin Schwerdtfeger, strateg u tvrtki TD Securities.
Prošle sedmice se pažljivo pratilo i što japanski dužnosnici govore po pitanju kretanja kursa jena, nakon što je premijer Shinzo Abe poručio da će pažljivo pratiti uticaj pada jena prema dolaru na najniže nivoe u šest godina.
“Mnogi na tržištu smatraju da japanske vlasti neće započinjati verbalne intervencije dok je kurs dolara ispod 110 jena”, kaže Masashi Murata, strateg u tvrtki Brown Brothers Harriman.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close