Završen peti međunarodni „Oldtimer fest Fojnica 2013“

U organizaciji OTK“Fojnica“ iz Fojnice minulog vikenda održan je tradicionalni peti međunarodni „Oldtimer fest Fojnica 2013“, na kome je učestvovalo 68 sudionika sa 34 oldtajmera i jednim motociklom. Učesnici ove manifestacije su sa svojim limenim ljubimcima, oldtajmerima u Fojnicu došli iz Mađarske, Srbije, Njemačke, Hrvatske i BiH. Najbrojnija je bila ekipa učesnika OTK“Ero“ Zapadna Hercegovina.

Nakon prvog dana manifestacije i defilea do Gojevića i Tovarišta i safarija u RC“Brusnica“ Fojnica, svi učesnici su imali svečanu večeru i zabavu u restoranu „Central“, gdje se uz muziku, bogatu trpezu i piće i druženje dočekalo jutro. Drugog dana ovog festivala organizator je priredio za učesnike ispit spretnosti upravljanja oldtajmerima, a na gradskom parkiralištu su bili izloženi sva vozila, gdje su građani birali najvozilo.

Kod ispita spretnosti, nisu svi učesnici nastupili, kako je jedan od njih šaljivo rekao bio je to mamurluk, pa su se bojali voziti zbog poveći promila alkohola u njihovim venama. Navijalo se, brojalo i štopalo vrijeme, pokazivalo kuda treba proći, takmičari su nosili satove na ruci i štoperice itd. Nakon toga se kolona uputila u Kiseljak, gdje su se zadržali jedan sat, zatim dalje do Han Ploče do motela „Zigi“ gdje su uručene nagrade pehari, diplome i priznanja.

Kod ispita spretnosti u kategoriji do 1940. godište automobila najbolji je bio Rudolf Adamko iz Mađarske, u kategoriji 1951.-1960. godina najbolji je bio Enver Šabić Mostar, kod kategorije 1961.-1970. najspretniji je bio Mladen Čadžavec Zagreb Hrvatska, dok je kod kategorije 1971.-1980. godina, najbolji bio Radomir Babić Fojnica i u kategoriji 1981. i mlađe godište najbolji bio Tončo Miličević Fojnica. Najstarije vozilo je „Buick“ iz 1922. godine vlasništvo Rudolfa Adamka iz Mađarske, koje je ujedno po izboru građana i najvozilo festivala.

www.magazinplus.eu – Hazim Čukle, Fojnica

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close