Četiri bh. kompanije dobile dozvole za izvoz u Tursku

Ministarstvo prehrane, poljoprivrede i stoke Republike Turske dalo je dozvolu za uvoz prehrambenih proizvoda životinjskog porijekla iz četiri bh. kompanije. Mlijeko i mliječni proizvodi iz mljekara Meggle, Mlijekoprodukt i Milkos, te meso i mesni proizvodi iz travničke kompanije Bajra urkoro će se moći kupiti u Turskoj. 

Po nalogu Ministarstva prehrane, poljoprivrede i stoke Republike Turske, provedena je kontrola u 14 proizvodnih pogona bh. prehrambenih firmi koje su bile kandidati za izvoz u Tursku, a četiri kompanije su ispunile uslove za izvoz, izvijestilo je Oslobođenje.
Tursko tržište od 76 miliona stanovnika izuzetno je zahtjevno i proći njihovu inspekciju, zadovoljiti njihove standarde id obiti dobzolu za izvoz veliki je uspjeh za bh. kompanije, koje na ovaj način traže alternativu hrvatskom tržištu, koje su izgubile zbog ulaska ove zemloje u Evropsku uniju i neispunjavanja evropskih standarda za izvoz proizvoda životinjskog porijekla.
Sve četiri ove kompanije proteklih dana bile su na sajmu prehrambene industrije u Istanbulu gdje su pokušale konkretizovai dozvole za izvoz.
Kako su kazali u mljekari Milkos, oni već rade prijedloge ugovora za izvoz u Tursku, ali je problem transport.
Naime,jedina luka preko koje naše kompanije mogu izvoziti u Tursku je crnogorska Luka Bar, no izvoz preko ove luke je tri puta skuplji nego transport kamionima kopnenim putem. Glavni problem je što naše kompanije ne mogu izvoziti preko Luke Ploče. Iako je nakon ulaska Hrvatske u EU dozvoljen slobodan promet preko ove luke, nisu uvezane u TRACES sistem (sistem za elektronsko praćenje pošiljaka koji se koristi u svim zemljama EU, tako da se u svakom momentu zna šta ulazi u EU, u kojoj količini i gdje će pošiljka završiti).
Ipak, u bh. kompanijama su optimsiti u pogledu izvoza jer očekuju da uskoro dođe inspekcija FVO iz Evropske unije koja bi trebalo da odobri i objekte za izvoz u EU, tako da će onda moći lakše izvoziti i u Tursku.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close