Visoko

Zavičajni muzej Visoko: Izložba “Hazim Šabanović”

Velika nam je čast i zadovoljstvo pozvati Vas da prisustvujete promociji izložbe koja će se održati u utorak 09.05.2017.godine u 13:00 h.

Promotor izložbe je mr. Osman Lavić

 
Zavičajni muzej Visoko u saradnji sa Orijentalnim Institutom, Gazi Husrev begovom bibliotekom i MSŠ „Hazim Šabanović“ priprema izložbu posvećenu dr. Hazimu Šabanoviću.
Hazim Šabanović je bio istaknuti bosanskohercegovački historičar koji se isključivo interesovao osmanskim razdobljem. Rođenje u Porječanima 1916. godine nedaleko od Visokog, a skoro čitavu svoju karijeru posvetio je izučavanju historije Bosne u okviru Osmansog carstva.  U nizu svojih zapaženih djela jedno od najvrednijih je Putopis Evlije Čelebije. Proučavanjem, obradom i prevođenjem toga Putopisa, Šabanović se bavio skoro 15 godina. Najveće svoje djelo Književnost bosanskih Muslimana na orijentalnim jezicima Šabanović nije stigao da potpuno završi.

Godine 1971. zadesila ga izenenadna smrt u Istanbulu gdje je neumorno tragao za novim podacima u istanbulskim bibliotekama i arhivima.Prema sopstvenoj želji sahranjen je u greblju Piskavice u rodnim Porječanima.
Otvorenje izložbe bit će upriličeno 9. maja 2017. godine sa početkom u 13 h odmah nakon svečane ceremonije povodom Dana MSŠ „Hazim Šabanović“. Izložba će biti otvorena do 16.maja 2017. godine u prostorijama Zavičajnog muzeja Visoko. Svim našim sugrađanima kolektiv Zavičajnog muzeja Visoko upućuje poziv na otvorenje izložbe „Hazim Šabanović“.

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close