PolitikaRegion

Zašto se RS protivi adaptaciji SSP-a

SPORAN POJAM ‘TRADICIONALNE TRGOVINE’

Evo zašto se RS protivi adaptaciji SSP-a: Znate li šta njime dobija Hrvatska, a šta BiH gubi?

Iako nijedna druga država, interesantno, ranije nije imala tu obavezu, nju je Hrvatska izlobirala kod Evropske komisije i sada je želi nametnuti BiH, pišu banjalučke Nezavisne novine

U Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU (SSP) ne postoji pojam tradicionalna trgovina kao nešto pravno obavezujuće, iako je ona nametnuta BiH kao strani u pregovorima o adaptaciji SSP-a, saznaju Nezavisne novine.
Naime, pod tim pojmom se podrazumijeva obaveza da se količine koje je BiH uvozila iz Hrvatske tri godine prije ulaske Hrvatske u EU i dalje nastave uvoziti pod tim uslovima, dakle uslovima CEFTA, bez carinskih i drugih opterećenja, što bi, po novom scenariju, bila izrazita povlastica za Hrvatsku, ali poguban proces za bh. stranu. Iako nijedna druga država, interesantno, ranije nije imala tu obavezu, nju je Hrvatska izlobirala kod Evropske komisije i sada je želi nametnuti BiH.

 

Budući da je bh. strana već bila ispregovarala tu povlasticu za naše zapadne susjede, posljednje “ne” adaptiranom SSP-u od strane RS, iako izvjesno ispravan potez, mnogi sada tumače kao politikantstvo, dok pojedinci ukazuju i na to da je sada kasno bilo šta mijenjati. Takav stav propagira i sam Lars Gunar Vigemark, šef Delegacije EU u BiH, navodeći da EU ne pregovara s kantonima i entitetima, nego s BiH, te da, kada se pregovara o nekom sporazumu, to mora odražavati stavove svih nivoa.
“Politički establišment u BiH sada je potpuno preokupiran pitanjem izbora. Razumijem da je politika na lokalnom nivou jako važna, ali mi ne možemo stalno čekati na nekog da se odluči”, poručio je Vigemark.

 

Da je BiH na korak od nove blokade, smatra i Zekerijah Smajić, dugogodišjni dopisnik iz Brisela, ekspert za evropska pitanja, trenutno direktor multimedijalnog servisa “Sens Multimedia News Network”.

 

“Ukoliko do kraja ovog mjeseca ne bude saglasnosti o SSP-u, BiH će definitivno izgubiti priliku da se 13. jula u Briselu razgovara o našoj aplikaciji. Time je BiH ušla u novu mrtvu sezonu evropskih aktivnosti, jer u avgustu institucije EU ne zasjedaju, osim vanrednih situacija. Slobodan sam ustvrditi od novog ciklusa pregovora o SSP-u neće biti ništa do kasne jeseni”, ističe on, dodajući da je BiH prokockala najbolju priliku u zadnjem desetljeću.

 

Vlastimir Mijović, politički analitičar, smatra da će BiH koketirati s EU sve do trenutka kad Srbija odluči “kojem će se carstvu privoljeti”.
“Srpska politika u BiH uvijek će nalaziti izlike da se ništa ne riješi prije Beograda. Da su politički inteligentni, Čović i Izetbegović bi objasnili da su Bošnjaci i Hrvati taoci te politike Banjaluke, koju je moguće preglasati jedino s ogromnim rizikom da se ionako loše stanje u zemlji još pogorša”, kaže on.

 

 

Tačka skinuta s dnevnog reda sjednice

 

Iako je juče Predsjedništvo BiH trebalo da razmatra Izvještaj o adaptiranom SSP-u, ta tačka skinuta je sa dnevnog reda sjednice jer druga dva člana nisu željela da preglasaju Mladena Ivanića, srpskog člana Predsjedništva BiH, što je potvrdio i Bakir Izetbegović, predsjedavajući.

 

“Preglasavati Mladena Ivanića nije put, ali se nadam da blokada koju ćemo imati neće potrajati duže od lokalnih izbora”, rekao je Izetbegović. On je zaključio da će sada nastupiti šteta za poljoprivredu i privredu u oba entiteta, jer roba neće može izaći iz BiH, niti ćemo dobiti IPA fondove. Ocijenio je da kad-tad BiH, ako želi da bude dio uređenog društva i dobro organizovane asocijacije u 27 EU zemalja, mora prihvatiti konkurencijski pritisak.
“Ovo je bio način da prihvatimo postupak kroz faze, ojačamo našu poljoprivredu i pristupimo tržištu od 600 miliona stanovnika, nema drugog puta”, rekao je Izetbegović.
On je rekao da se, ukoliko Republika Srpska ne promijeni odluku, BiH neće naći na dnevnom redu EU tokom narednih sedmica. Iz Kabineta Ivanića juče je rečeno da se on neće oglašavati ovim povodom. Podsjećamo, RS je nakon sastanka kod predsjednika Milorada Dodika, kojem su u nedjelju prisustvovali i predstavnici institucija RS, privrednika, poljoprivrednika, mljekara i ostalih, rekla “ne” adaptaciji SSP-a, navodeći da bi on nanio ogromnu štetu RS i cijeloj BiH.

 

Koordinacija udruženja poljoprivrednika, prerađivača i saveza poljoprivrednika BiH traži da predloži svoje predstavnike za pregovarački tim o adaptaciji SSP-a i pridruživanja EU. “Zahtijevamo učešće u pregovaračkim timovima vlada FBiH i RS kako bi  u pregovorima s EU u ime poljoprivrednika dali prioritet zaštiti domaći poljoprivredne proizvodnje”, navodi Koordinacija.

 

(Nezavisne.com)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close