Kultura

Stephen Hawking: Ništa se ne mijenja, i dalje smo glupi i pohlepni

Poznati astrofizičar o budućnosti civilizacije

STEPHEN HAWKING: Ništa se ne mijenja, i dalje smo glupi i pohlepni

Globalno zagrijavanje, masovna ubistva, svjetska nestabilnost i prenaseljenost planete su među mnogim problemima s kojima se čovječanstvo suočava, ali šta od toga predstavlja najveću prijetnju?

Američki voditelj Larry King pitao je astrofizičara Stephena Hawkinga šta ga najviše brine kada je riječ o budućnosti civilizacije.

Kada je King posljednji put sa Hokingom razgovarao prije šest godina, čuveni teoretičar je izjavio: “Čovječanstvo je u opasnosti da uništi samo sebe pohlepom i glupošću”.

Ovog puta, voditelj je želio da sazna šta se iz Hawkingove perspektive promijenilo od tada.

“Sigurno nismo postali ni manje pohlepni ni manje glupi“, rekao je Hawking.

On je naveo kratak pregled svjetskih prilika 2016.

“Prije šest godina upozoravao sam na zagađenje i rast populacije, a stanje se u tom pogledu pogoršalo do danas. Populacija je porasla za pola milijarde od našeg prošlog intervjua, a kraj tog trenda se ne nazire. Ovim tempom, na svijetu će do 2100. godine biti 11 milijardi ljudi.

Zagađenje vazduha povećalo se za osam procenata tokom posljednjih pet godina. Više od 80 posto stanovnika urbanih dijelova svijeta izloženo je nesigurnom nivou zagađenja“, kaže Hawking.

Ipak, to nije jedino što brine Hawking. Upitan o opasnostima od vještačke inteligencije, rekao je da ubrzavanje tehnološkog rasta dolazi po visokoj cijeni.

“Vlade država uključuju se u trku naoružavanja vještačkom inteligencijom. Finansiranje projekata od kojih bi ljudi imali konkretne koristi, poput usavršavanja medicinske dijagnostike nekako je na dnu liste prioriteta“.

“Vještačka inteligencija ima potencijal da evoluira brže od ljudske rase. U jednom trenutku, ali bi mogla da koegzistira s ljudima. Ali, čim mašine dostignu kritičnu tačku i počnu samostalno da evoluiraju, mi ne možemo da predvidimo da li će njihovi ciljevi biti isti kao naši“, smatra Hawking.
Autor: (Al. Ti.)

avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close