PolitikaRegion

Zakočen evropski put BiH!

Propala dva tendera za prevođenje odgovora na Upitnik EK

Zakočen evropski put BiH!

 

Evropski put BiH je zakočen, a tome svjedoči i činjenica da su već propala dva državna tendera za prevođenje odgovora na Upitnik Evropske komisije na engleski jezik. Kako nam je kazao direktor Direkcije za evropske integracije (DEI) Edin Dilberović, drugi tender za ovaj posao poništen je zato što se na njega niko nije prijavio.

Obiman materijal

– To je jedini razlog, a na prvi tender prijavile su se tri ili četiri agencije za prevođenje, od kojih nijedna nije zadovoljila uslove. Kako nam je rečeno iz agencija, one se nisu prijavile na drugi tender zbog toga što mi imamo više od 20.000 stranica materijala i rokove koji se ne mogu ispoštovati. Sada pokušavamo naći alternativu, da li će to biti raspisivanje novog tendera, raspoređivanje posla na nekoliko agencija ili ćemo ići na ugovore o djelu s „freelancerima“, ostaje da se vidi – pojasnio je Dilberović.

Dodao je da je problem što u BiH nema agencija s kapacitetom da prevedu 25.000 stranica.

– Trenutno, i da je završen tender i da imamo izvođača radova, oni ne bi imali šta da rade, jer radne grupe još nisu dale konačne odgovore. Kada one daju konačne odgovore o kojima je postignut konsenzus, onda se ti odgovori prevode. Radne grupe su formirane i one bi trebale u sljedećih desetak dana početi s radom i ovog mjeseca reći šta će one moći riješiti, a šta će morati ići kroz Mehanizam koordinacije – istakao je Dilberović.

Problem je, kaže, što RS još nije unijela svoje odgovore u informacioni sistem.

– Informacioni sistem je napravljen da nam olakša život, jer bih volio vidjeti nekoga ko će 25.000 stranica raspodijeliti na 1.400 ljudi koji sjede u 33 radne grupe – naglasio je Dilberović.

edin-dilberovic

Dilberović: Tražimo alternativu

Zatražili pomoć

Predsjedavajući Denis Zvizdić kazao je da Vijeća ministara BiH nema nikakve veze s raspisivanjem tendera.

– Evropska komisija nije dala rokove za dostavljanje odgovora na Upitnik. Da bismo uozbiljili ovu priču, na Vijeću je donesena odluka do to bude u prvih šest mjeseci ove godine, a prema mogućnosti, do kraja maja. Sve institucije osim Vlade RS su pripremile i u informacioni sistem unijele odgovore – istakao je Zvizdić.

Dodao je da je DEI obavijestio Vijeće da je i drugi tender poništen, nakon čega je DEI zadužen da pronađe adekvatno rješenje.

– Zatražili smo pomoć i od EK. Očekujemo i da RS dostavi svoje odgovore u informacioni sistem, jer bi to ubrzalo ovaj proces. U narednih 30 dana očekujem da ćemo imati adekvatan odgovor u vezi s prevođenjem naših odgovora – naglasio je Zvizdić.

Posjekli bi pola Amazonije

– Ne vidim razlog da se ne koristi informacioni sistem koji je dostupan. Ako ništa drugo, moramo barem biti ekološki svjesni da 25.000 stranica puta 1.4000 ljudi… da bismo za toliko papira sasjekli pola Amazonije – kazao je Dilberović.

Autor: E. HALIMIĆ – avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close