Kultura

Iz Blagaja odaslane poruke mira i zajedništva

Veliki broj vjernika islamske vjeroispovjesti prisustvovao je današnjem Derviškom mevludu – centralnom događaju u sklopu manifestacije “Dani mevluda i zikra”, na izvorištu rijeke Bune u Blagaju. I ovogodišnjom manifestacijom nastojala se afirmisati višestoljetna tradicija dovišta na kojima su se kroz minula vremena okupljali vjernici, osnažujući zajedničkim molitvama duhovnost i moral, uz oplemenjenje kulturnog izražaja i učvršćenje prijateljskih veza.

Reisul-ulema Islamske zajednice u BiH, Husein ef. Kavazović tokom obraćanja prisutnima, podsjetio je na bosanskohercegovačke šehide koji su položili živote u odbrani BiH i koji su kako je naveo, “krvlju sačuvali napaćeni bošnjački narod u najtežim vremenima”. Pozvao je i bh. prvake da Bošnjacima na prostoru Mostara i Hercegovine, “osiguraju dalje postojanje”, kazavši da su Bošnjaci Hercegovine spremni i sposobni štititi svoj prostor na način na koji su to uvijek činili – “poštujući i oslanjajući se na druge i živeći zajedno s njima”.

Muftija mostarski Salem ef. Dedović podjestio je na ljepotu dovišta u BiH, kazavši kako su mjesta poput blagajske tekije izvor snage i mjesta koja duhovno ojačavaju posjetioce, odnosno koja moraju ostati simbol i putokaz za narod “koji mora ostati okupljen oko nečega što je plemenito i dobro”. Pozivajući Muslimane da čuvaju dovišta koja su stara koliko i tradicija islama u našoj zemlji, Dedović je poručio da snaga i odlučnost Bošnjaka danas nadjačavaju one koji stvaraju podjele i granice među ljudima i narodima.

 

Oslobođenje

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close