-TopSLIDEKultura

Zajedničke knjige istorije imaju novi digitalni dom…

Zajedničke knjige istorije imaju novi digitalni dom–www.jointhistory.net

Zajedničke knjige istorije 13 zemalja jugoistočne Evrope predstavlja jedinstvenu kolekciju istorijskih izvora koju je između 1998. i 2016. godine zajedno prikupilo više od 100 istoričara i 300 nastavnika iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Grčke, Kosova, Crne Gore, Rumunija, Severne Makedonije, Slovenije, Srbije i Turske.

Njihov glavni cilj je da pokažu da svaka priča ima više tačaka gledišta, podržavajući kritičko razmišljanje i razvijajući razumevanje o načinima na koje se istorija stvara. U Zajedničkim knjigama istorije nema tabua – one uključuju sve, od političkog lica diktature i represije do kriza sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka i raspada Jugoslavije.

Ove knjige nemaju rok trajanja i u skladu s početnom idejom u okviru istoimenog projekta, Zajedničke knjige istorije su sada ponovo dostupne onlajn i dobile su nov digitalni dom– početnu stranicu www.jointhistory.net, koja nudi besplatno preuzimanje na 9 jezika.

„Ove knjige su bile centralni deo programa Centra za demokratiju i pomirenje u Jugoistočnoj Evropi (CDRSEE), regionalne i uticajne NVO sa sedištem u Solunu koja je nastojala da neguje demokratska, pluralistička i miroljubiva društva u jugoistočnoj Evropi. Zajedničke knjige istorije predstavljale su novu eru preispitivanja istorije, nagomilanih predrasuda i nedostatka empatije i razumevanja. Kao rezultat ponovnog javnog objavljivanja ovih knjiga, nadam se da će ministarstva pokazati interesovanje i preporučiti njihovu upotrebu u školama“, kaže Zvezdana Kovač, bivša izvršna direktorka CDRSEE.

Na inicijativu Evropskog fonda za Balkan (EFB), kroz podršku kreiranju i održavanju nove vebstranice, čitanke su ponovo dostupne javnosti.

„EFB prepoznaje da su ove knjige važno sredstvo ne samo za nastavu istorije, već i za otvaranje kulture dijaloga i različitih načina razmišljanja. Zajedničke knjige istorije mogu biti izlaz iz pretežno jednodimenzionalnog obrazovnog sistema u regionu jugoistočne Evrope i imaju potencijal da podstaknu razmenu o različitim perspektivam a i iskustvima“ – Aleksandra Tomanić, izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan.

Zajedničke knjige istorije, projekat koji je izazvao značajno međunarodno interesovanje tokom godina, nastaviće da služi kao komparativni izvor informacija za studente, nastavnike i sve druge zainteresovane iz svih krajeva jugoistočne Evrope i šire. Evropski fond za Balkan ima čast i zadovoljstvo što ih je ponovo učinio dostupnim, podržavajući uspostavljanje onlajn biblioteke koja nudi otvoreno i besplatno preuzimanje.

***

INFO SHEET

U brojkama

  • Nastavnici učestvovali u projektu (2.000)
  • Informisani učenici(50.000)
  • Prevedeno na 9 jezika
  • Preuzimanja u 2017. (74.000)

“Stvaranje” istorije

Komitet za obrazovanje u oblasti istorije Centra za demokratiju i pomirenje u Jugoistočnoj Evropi (CDRSEE), sastavljen od saradnika iz svih zemalja regiona, identifikovao je izvore i sadržaj za izradu knjiga, vodeći računa o prikazivanju više perspektiva. Više od 100 istoričarai 300 nastavnika iz JIE bilo je angažovano u izradi ovih šest radnih svezaka od 1998. do 2016. godine.

Autori nisu bili vođeni idejom stravaranja istoriografskog dela, već prikupljanja i predstavljanja istorijskih izvora i raznovrsnosti interpretacija i gledišta koje projektuju sami izvori. Oni nina koji način ne ukazuju na to da je objektivnost ili autentičnost izvora neupitna – cilj projekta je samo da ih prikaže. Drugim rečima, u ovim knjigama se koristi komparativni metod i multiperspektivni pristup.

Prevod na jezike regiona i šire

Četiri knjige su objavljene na 12 jezika i obuhvataju period od Osmanskog carstva do kraja Drugog svetskog rata. Još dve knjige pokrivaju period do 2008. godine, što obuhvata Hladni rat i tranziciju u Evropi, uključujući ratove devedesetih, a objavljene su načetiri jezika. U njihovoj novoj digitalnoj verziji, klik na karticu sa odabranim jezikom će vas usmeriti na pregled svih besplatnih digitalnih kopija na tom jeziku.

Glavni cilj projekta bio je da pokaže da svaka priča ima više tačaka gledišta, da podrži kritičko mišljenje i razvije razumevanje o načinu na koji se istorija stvara. U Zajedničkim knjigama istorije nema tabua – one obuhvataju sve, od političkog lica diktature i represije do kriza sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka i raspada Jugoslavije.

Autori

Izuzetan doprinos izradi ovih knjiga dali su nedavno preminuli idejni inicijator i osnivač, g. Kosta Karas, izvestilac Odbora CDRSEE za projekat zajedničke istorije i prof. Kristina Koulouri, generalna koordinatorka i urednica serije. Za neumorni trud i posvećenost, zahvalnost dugujemo uredničkom timu, koji su činili prof. Dubravka Stojanović, prof. Halil Berktaj, prof. Bogdan Murgesku, Dr. Mirela Luminita Murgesku, prof. Valerij Kolev, g. Krešimir Erdelja, Prof. Neven Budak, Prof. Aleksej Kalionski, prof. Nijazi Kızıljurek, i prof. Božo Repe.
Za uspeh projekta presudan je bio i doprinos predsednika i članova Upravnog odbora: Met Nimec, Ričard Šifter, Erhard Busek, Nikos Eftimiadis, Rigas Celepoglou, Sašo Ordanoski, Dusan Reljić, Sekcuk Erez, kao i dvoje tadašnjih izvršnih direktora, Nenad Šebek i Zvezdana Kovač.

U vidu značajnog doprinosa validnosti i uravnoteženosti projekta, knjige je komentarisalo šestoro recenzenata: prof. Robert Stradling, prof. Marija Todorova, prof. Peter Vodopivec, Ivan Vejvoda, prof. Andreas Demetriju i prof. Florijan Biber.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close