Za telefoniju vlast u BiH godišnje potroši oko sedam mil. KM

Samo na plaćanje telefonskih usluga institucije vlasti u BiH u prosjeku godišnje potroše oko 6,5 milijuna maraka iako se dva javna telekom operatera (BH Telekom i HT Mostar) nalaze u njihovu vlasništvu.

Prema mišljenju državnih revizora, iznosi koji se daju za telekomunikacijske usluge mogu biti puno manje samo da se vlast odluči napraviti operativan plan ušteda. Institucije BiH za prijenos podataka koriste različita telekomunikacijska rješenja počevši od iznajmljivanja tornjeva za potrebe vlastitih bežičnih telekomunikacijskih mreža, iznajmljivanja telekomunikacijskih vodova, telefonskih i internet-usluga od telekom operatera i drugih pružatelja ovih usluga. Za te su namjene, primjerice u 2011. godini iz proračuna izdvojili 7,4, a u 2012. 6,9 milijuna maraka.

“Prema nalazima financijske revizije, do smanjivanja potrošnje na nekim stavkama došlo je prije svega zbog uvođenja različitih vrsta ograničenja u potrošnji sredstava, a manje zbog sustavnih rješenja koja se odnose na adekvatan odabir između različitih mogućnosti korištenja postojećih mreža i modernih tehnologija”, stoji u izvješću revizora.

Spominju podatak u kojem nekoliko državnih institucija godišnje izdvaja više od milijun KM za zakup telekomunikacijskih vodova, a istodobno dvije mreže koje su u vlasništvu institucija BiH i u koje je do sada uloženo više od 26 mil. KM imaju od 40 do 60 posto slobodnih kapaciteta. Tijekom revizije uočeno je da institucije iz uzorka za potrebe zakupa vodova za prijenos podataka plaćaju zakup u iznosu većem od milijun KM godišnje, a da dvije mreže koje su u vlasništvu institucija BiH imaju značajne slobodne kapacitete. Institucijama vlasti se zamjera što za potrebe korištenja interneta, fiksnih telefona institucije uglavnom ne provode javne nabave kojima bi se osigurala konkurentnost i ostvarili najpovoljniji uvjeti na tržištu, niti koriste prednosti ekonomije obujma i tržišnu poziciju sigurnog i pouzdanog kupca tamo gdje nije moguće provesti javnu nabavu.

Večernji list

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close