Argentinski glumci oduševljeni prijemom filma “Divlje priče” na SFF-u

Impresionirani smo interesom publike na SFF-u za naš film. Sa zakašnjenjem smo stigli na sinoćnju projekciju, ali tek po završetku filma i tokom obraćanja publici vidio sam koliko je impresivan broj ljudi gledao film – izjavio je u programu 20. SFF-a “Kafa sa…” argentinski glumac Waltrer Donaldo, koji je ostvario ulogu u jednoj od šest kratkih priča koje čine sada već antologijski film “Divlje priče mladog argentinskog režisera Damiana Szifróna.

Na sinoćnjoj projekciji filma “Divlje priče” u Otvorenom kinu HT Eronet doslovno se trazila “stolica vise” u prepunom kinu, a reakcije publike tokom same projekcije i ovacije koje su uslijedile nakon njenog kraja osigurale su argentinsko-španskom filmu mjesto glavnog favorita za nagradu publike na 20. SFF-u.

“Divlje priče” sastavljene su od šest kratkih filmskih priča kojima je zajednička tema društvena nepravda, kao i nasilje i osvetnički akti koje ona izaziva. Film je svojim šarmnantnim crnohumornim pristupom toj temi već stekao svjetsku slavu i osigurao je sebi status najpopularnijeg argentinskog filma svih vremena.

Nakon projekcije na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu, publika je nagradila Szifronov film desetominutnim ovacijama, a na sličan prijem naišao je i na ostalim uglednim filmskim smotrama. Uloge u filmu, između ostalih, igraju Ricardo Darín, Oscar Martínez, Leonardo Sbaraglia, Erica Rivas, Rita Cortese, Julieta Zylberberg Darío Grandinetti. Walter Donado i German De Silva. Koproducenti su slavni španski režiser Pedro Almodovar i njegov brat Augustin. Szifonov film natjecao se u konkurenciji za Zlatnu palmu na ovogodišnjem Kanskom festivalu.

Dvojica glumaca iz filma, Walter Donado i German De Silva govorili su o slavi koji je film stekao u njihovoj domovini Argentini, i o temama kojih se dotiče.

– Argentina je zemlja koja se suočava s brojnim problemima, i kada je Szifron pokušao da se bavi tim temama na ovakav način, film je brzo stekao veliku popularnost. Da budem iskren, teško da se mogu sjetiti nekog argentinskog filma koji je stekao ovakvu slavu u našoj zemlji – izjavio je Donaldo.

Dvojica glumaca govorila su o argetinskim društvenim problemima poput korupcije, klasne nejednakosti, kriminala i društvene nepravde koje je Szifron sjajno obradio u svojim “Divljim pričama”.

www.magazinplus.eu – Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close