Kultura življenjaLifestyle

Za godinu pušeći po kutiju cigareta pušač potroši sedmodnevno porodično ljetovanje

Prema posljednjim provedenim istraživanjima u bh. entitetu Republika Srpska 31 posto stanovništva su pušači, izjavio je danas Alen Šeranić viši stručni saradnik u resoru za javno zdravstvo Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a.

Ministarstvo zdravlja povodom 31. januara kada se tradicionalno obilježava Nacionalni dan borbe protiv pušenja organizovalo je konferenciju za novinare.

Šeranić je objasnio da je među pušačima više muškaraca, a prilikom istraživanja kod mladih od 13 do 15 godine utvrđeno je da 7,9 posto učenika puši.

Povodom borbe protiv pušenja Šerenić je najavio da će ministarstvo tokom godine preduzeti niz aktivnosti u cilju smanjenja broja pušača.

Šeranić i Darko Marković, nacionalni koordinator za kontrolu duhana u RS na konferenciju su donijeli korpu sa voćem i povrćem kako bi pokazali koliko vitamina i minerala je moguće kupiti za četiri KM koliko košta prosječna kutija cigareta.

Govoreći o smanjenju broja pušača istakli su da najbolje efekte ima povećanje cijena cigareta, zbog čega poručuju da će sljedeće istraživanja pokazati da je broj pušača u RS-u manji od 31 posto, obzirom da su cigarete poskupile od posljednjeg istraživanja.

Marković je istakao da osim zdravstvenog postoji i ekonomski negativni uticaj, navodeći da pušač koji puši kutiju cigareta dnevno, po prosječnoj cijeni za godinu dana ispuši 1.440 KM, dok si za isti iznos četveročlana porodica može priuštiti sedmodnevno ljetovanje.

“Udisanjem sagorijevanja jedne cigarete stvara se do 4.000 do 4.500 hemijskih spojeva koji oštećuju ljudsko zdravlje. Od tih spojeva dokazano je da je 40 kancerogeno”, kazao je Marković i dodao da je pušenje u 80 posto slučajeva uzročnik nastanka karcinoma pluća.

Naveo je da su najpoznatiji kancerogeni spojevi nikotin, katran i ugljen-monoksid.

“Nikotin ima isto dejstvo na ćelije u ljudskom mozgu kao heroin i izaziva bolest zavisnosti”, istakao je Marković i dodao da je veoma teško da se čovjek oslobodi te štetne navike.

Prema njegovim riječima za mnoge bolesti pušenje je faktor rizika broj jedan, a da ništa manje opasno nije ni pasivno pušenje. Šeranić i Marković apelovali su na pušače da ne izlažu djecu duhanskom dimu, jer ih na taj način dovode u opasnost.

 

 

(AA/MOJportal)
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close