BiHPolitika

Novalić: Nema smanjenja penzija

Povodom medijskih i drugih dezinformacija o navodnom smanjenju penzija u Federaciji BiH, saopćenjem za javnost oglasio se premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

“Bili smo zatečeni dezinformacijom o navodnom smanjenju penzija u Federaciji Bosne i Hercegovine, jer Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na bilo koji način o tome ne razmišlja, niti će dozvoliti smanjenje dostignutog nivoa penzionih prava, već je isključivo posvećena donošenju novih zakonskih rješenja u oblasti penzionog i invalidskog osiguranja”, kaže se u izjavi premijera FiH Fadila Novalića.

“To je vidljivo i iz današnjeg saopćenja resornog ministra Veska Drljače, iz kojeg je razumljivo da je došlo do pogrešne interpretiracije njegovog zahtjeva upućenog Federalnom zavodu PIO za donošenje konkretnog plana mjera.

Tim povodom, uime Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, odgovorno potvrđujem da do smanjenja penzija neće doći”, dodaje se u saopćenju federalnog premijera.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike na čelu sa ministrom Veskom Drljačom uputilo je dopis Zavodu PIO/MIO, u kojem se navodi kako traži da se obavezno primijeni član 51. Zakona o PIO-u u vezi s utvrđivanjem koeficijenta za isplatu januarskih penzija.

Pojednostavljeno, taj član kaže da se na mjesečnom nivou utvrđuje koeficijent prema prihodima u tom mjesecu. S obzirom na to da januar tradicionalno ima manje prihode, to bi značilo obavezu smanjivanja koeficijenta.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close