PolitikaRegion

Vučić i Kitarović potpisali historijsku Deklaraciju o unapređenju odnosa

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović potpisali su danas u Subotici Deklaraciju o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja Srbije i Hrvatske.

Dokumentom koji sadrži šest tačaka, dogovoreno je da se radi unapređenja bilateralnih odnosa, regionalne saradnje i stabilnosti kao i rješavanja otvorenih pitanja između dvije države aktivno pokrenu ili ubrzaju procesi unapređenja bilateralne zaštite manjina – srpske u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji.

Predviđeno je da se to učini na osnovu Sporazuma između Srbije i Crne Gore i Hrvatske o zaštiti prava srpske i crnogorske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji i Crnoj Gori potpisanog 15. novembra 2004. godine u Beogradu, kao i Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina Savjeta Europe od 10. novembra 1994. godine.

U drugoj tački deklaracije navodi se da odmah treba pristupiti pregovorima državnih komisija o određivanju granične linije između Srbije i Hrvatske, na osnovu međunarodnog prava. U dokumentu se navodi da dvije države nemaju nikakvih teritorijalnih zahtjeva i da su spremne da, u slučaju da bilateralni pregovori u razumnom vremenu ne uspiju, svoj teritorijalni spor iznesu pred međunarodne pravosudne institucije.

Kao treća tačka je navedena saglasnost da su i Srbija i Hrvatska spremne ubrzati primjenu Sporazuma o pitanjima sukcesije, potpisanog 29. juna 2001. godine u Beču.

Deklaracijom se potvrđuje da su obje države saglasne da je potraga za nestalim osobama prioritetno humanitarno pitanje i da će uložiti iskrene i maksimalne napore u traženju nestalih. U petoj tački navodi se da su obje države spremne da aktivno i koordinisano djeluju u borbi protiv terorizma i izbjegličke krize. U šestoj tački navodi se da su obje države spremne da aktivno djeluju u zajedničkim razvojnim i prekograničnim projektima EU.

(SRNA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close