BiHPolitika

Šta (ne)zna Izetbegović-Bošnjaci u Mostaru redovni pobjednici izbora

Tragom izjave predsjednika SDA Bakira Izetbegovića o navodnoj ugroženosti Bošnjaka u Mostaru, TV1 je napravila istraživanje koje je činjenično pokazalo da su probosanske stranke u Mostaru pobijedile u svim izbornim ciklusima. Brojevi pokazuju da je priča o ugroženosti Bošnjaka u Gradu na Neretvi, samo zamka koja bi trebala omogućiti pojedincima iz ove stranke da zadrže ili povećaju vlastitu moć u Mostaru.

Pregledom rezultata zadnjih općih izbora u BIH iz 2014. godine kada je u pitanju glasanje sa područja Grada Mostara, jasno je da nema govora o takozvanoj brojčanoj ugroženosti Bošnjaka.  Upravo je suprotno. Prilikom glasanja za državni parlament, veći broj glasova dobile su probosanske stranke u odnosu na stranke s hrvatskim predznakom. Stranke sa hrvatskim predznakom su skupile nešto manje od 21.889 glasova. Sa druge strane, probosanske stranke u Mostaru su dobile 23.602 glasa.

Treba dodati i to da je bošnjačko-hrvatska koalicije SPP-SDU-DNZ odnijela 1.123 glasa, no i kada bi se ovaj broj dodao strankama s hrvatskim predznakom opet bi probosanske stranke imale veći broj glasača. Skoro identičan omjer glasova je i za federalni Parlament. Stranke sa hrvatskim predznakom dobile su 21.668 glasova, dok su probosanske stranke odnijele  23.602 glasa.

izbori-mostar-slika-2

Upravo zahvaljujući ovakvim rezultatima u Gradu Mostaru,  probosanske stranke imaju veći broj poslanika i u Skupštini HNK. Od 30 poslanika u Skupštini, probosanskim strankama pripalo je 16, a strankama sa hrvatskim predznakom 14 mjesta. Ipak, koalicionim dogovorom SDA i HDZ BIH premijersku poziciju zauzeo je kadar HDZ-a Nevenko Herceg.

Kada se ovim podacima dodaju rezultati izbora u Mostaru iz 2004. i 2008. godine u kojima su probosanske stranke imale izbornu pobjedu, a SDA sporazumom sa HDZ- om mjesto gradonačelnika poklonila HDZ-u, onda je jasno da bi u slučaju kada bi probosanske stranke u Mostaru imale jednog zajedničkog kandidata, taj kandidat bio gradonačelnik Mostara.

Ako položaj Bošnjaka počiva na omjeru Bošnjaka i Hrvata, onda prostom matematikom dolazimo do podataka da je Bošnjaka više. I jedini garant za demaskiranje priče o ugroženosti Bošnjaka jesu izbori. Naravno, pod uslovom da SDA eventualnu izbornu pobjedu ne pokloni HDZ-u, kao što je to činila više puta.

Da zaključimo, ovi podaci otkrivaju da SDA ne brine brigu zbog Bošnjaka ovog grada, jer da brine, onda bi okupila probosanski blok kao što je to već jednom bio slučaj u Mostaru. Prije tačno 20 godina pobjedu je odnijela lista za jedinstveni Mostar predvođena gradonačelnikom Safetom Oručevićem. No, SDA se umjesto toga, podmetanjem lažnih navoda o ugroženosti naroda, vodi isključivo stranačkim i interesima pojedinaca koji bi po svaku cijenu da zagospodare polovicom grada.

(Vijesti.ba / TV1)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close