‘Volonturizam’ – kako spojiti ugodno s korisnim

U SAD-u, Velikoj Britaniji i Australiji je to već odavno popularan trend, ali postaje sve popularniji i među Nijemcima: oni se tokom svog godišnjeg odmora ne žele samo izležavati na plaži, nego činiti i nešto korisno.

Autor: Deutsche Welle

Ime je prilično novo, ideja je stara već nekoliko desetljeća. Razne organizacije već odavno nude različite oblike “radnih kampova” u kojima volonteri mogu sudjelovati u projektima širom svijeta i tako provesti svoje praznike. U posljednjih nekoliko godina su to, međutim, turoperatori otkrili kao novi “paket” u svojoj ponudi. Bilo da se radi o nekoliko dana dobrovoljnog (i neplaćenog) rada ili višetjednim “radnim kampovima” – različite agencije nude odmor u kojemu su zajamčena iskustva koja se ne mogu skupiti u hotelskim kompleksima. Ponuda seže od brige za životinje, preko rada u poljoprivredi do angažmana u sirotištima i često uključuje smještaj u nekoj lokalnoj obitelji i mogućnost učenja jezika. Mnogi njemački turoperatori nude kombinaciju odmora i volonterskog angažmana. “Svijest za takav oblik turizma raste”, potvrđuje Kuzey Esener iz TUI-a.

“All-inclusive” posebne vrste

“Volonturizam” je posebno omiljen među mladim ljudima pa njemačka turistička agencija specijalizirana za studente STA Travel ima posebno široku ponudu baziranu na ovome trendu. Pritom se paket-aranžmani različitih ponuđača uveliko razlikuju. U nekima se za smještaj i hranu turisti-volonteri moraju sami pobrinuti, ali postoje i “all-inclusive”-paketi u kojima se organizator brine za sve. “Oni obično uključuju smještaj, lokalni, sudjelovanje u nekom volonterskom projektu, hranu i put”, objašnjava Birgit Dreyer, stručnjakinja iz Europskog putničkog osiguranja ERV. Informacijska služba za turizam i razvojnu pomoć evangeličke humanitarne organizacije Brot für die Welt (Kruh za svijet)TourismWatch upozorava na oprez u izboru organizatora i ističe kako su razvojna pomoć i “volonturistički” projekti povezani s posebnim zahtjevima i odgovornošću. “Ozbiljni ponuđač mora dobro vladati turističkom strukom, ali i posjedovati ‘know-how’ u radu s humanitarnim i ekološkim projektima”, navodi se na internetskoj stranici TourismWatcha.

 Utisci “iz prve ruke”

Ovakav način provođenja odmora iziskuje i zahtjevnije pripreme nego odlazak na neku uobičajenu turističku destinaciju. Vrlo često se radi o projektima na drugim kontinentima pa treba sklopiti posebna zdravstvena osiguranja, dobiti posebna cjepiva i uplanirati dulji period za vađenje viza. Ali oni koji su spremni preskočiti sve te prepreke bivaju nagrađeni osjećajem da su proveli svoj odmor korisno i s dojmovima o zemlji u koju su boravili “iz prve ruke”. Oni ne žive u često izoliranim hotelskim “getoima”, već dolaze u direktan kontakt s lokalnim stanovništvom. “Često tako sklopljena prijateljstva znaju trajati godinama”, kaže Christoph Sonnenberg iz Službe dobrovoljaca u inozemstvu naglašavajući kako se većina “volonturista” vraća kući s pozitivnim dojmovima.

Korist ili šteta?

O stvarnoj koristi ovih projekata za lokalno stanovništvo mišljenja stručnjaka se razilaze. Kritičari argumentiraju da bi poslovi koje odrađuju dobrovoljci mogli raditi “lokalci”, što bi bilo bolje za lokalno stanovništvo. Osim toga, tvrde da “volonturisti” često nemaju dovoljno iskustva i ne znaju dovoljno o regiji ili problematici. U nekim slučajevima, navode, nedovoljna kvalificiranost može čak i poruzročiti štetu umjesto da pomogne. Christoph Sonnenberg te kritike ne smatra utemeljenima: “Kada bi, na primjer, škole u nerazvijenim zemljama u kojima postoje ovakvi projekti imali novac za vlastito osoblje, oni bi ga i zaposlili”.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close