Nema većine za smjenu Lagumdžije i Osmića

Inicijativa za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH kroz smjenu zamjenika predsjedavajućeg i ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, te ministra odbrane BiH Zekerijaha Osmića neće biti prihvaćena na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, jer za to neće biti opće, a ni entitetske većine, potvrđeno je za Anadolu Agency (AA).

Osim Kluba zastupnika SDP-a koji broji osam članova, protiv inicijative glasat će i zastupnici Kluba SNSD-a iz bosanskohercegovačkog entiteta RS koji broji također, osam članova.

Zamjenik predsjedavajućeg Kluba zastupnika SNSD-a Lazar Prodanović u izjavi za AA naglasio je kako se radi o “besmislenoj inicijativi s obzirom da je do izbora preostalo još svega nekoliko mjeseci”.

“Nećemo podržati smjenu članova Savjeta ministara jer se radi o namjeri opozicije da destabilizira i blokira rad Savjeta ministara u ključno vrijeme za Bosnu i Hercegovinu, kada su svi angažovani na pripremama za donatorsku konferenciju koja se polovinom jula održava u Briselu. Smjena ministara koja se traži dovela bi do paralize rada Savjeta ministara BiH jer bi on ostao bez bošnjačkih kadrova”, naglasio je Prodanović.

On je istakao kako od SDP-a očekuje da “nastavi podržavati implementaciju dogovorenog partnerstva sa SNSD-om”.

I u Klubu zastupnika HDZ-a BiH, iako će konačan stav imati sutra poslijepodne, navode kako će najvjerovatnije biti protiv smjene.

Predsjedatelj Kluba Mate Franjičević istakao je za AA kako je za svaku rekonstrukciju Vijeća ministara BiH “nužno osigurati da ona nastavi djelovati sa sigurnom parlamentarnom većinom”

A u slučaju isključenja SDP-a to bi bilo nemoguće s obzirom da i sada savez SNSD-SDP-HDZBiH-HDZ1990 uz potporu DNS-a broji 21 zastupnika, od ukupno 42 koliko broji Predstavnički dom PS BiH.

“Kod smjene članova Vijeća ministara BiH mora se osigurati da na njihova mjesta dođu oni koji imaju nacionalni legitimitet, odnosno da imaju potporu većine legitimnih predstavnika tog naroda ili naroda” naveo je Franjičević.

Iz SDA su ranije najavili kako će kao najveća opoziciona stranka u Predstavničkom domu PS BIH podržati smjenu Lagumdžije, ali ne i Osmića.

Inicijativu za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH pokrenuo je Klub zastupnika SBB-a.

Ovo je inače peta inicijativa za rekonstrukciju Vijeća ministara od njegovog imenovanja februara 2012. godine, od kojih su tri provedene smjenom kadrova SDA, SDS-a i SBB-a.

(AA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close