Prevod intervjua sa unukom Franza Ferdinanda: Mnoge zemlje bile su spremne za Prvi Svjetski rat

Ni jedan pojedinac, kao ni jedna pojedinačna zemlja, a niti moja porodica ne nosi odgovrnost. Čovjek mora sagledati kompletnu političku situaciju tadašnje Evrope, stogodišnje ideje nacionalnih država. Najveću odgovornost nosi nacionalizam. Po meni Prvi i Drugi Svijetski Rat pripadaju zajedno. To je bio jedan veliki rat koji je na trenutak bio prekinut…

Autor: Kronen Zeitung

Novinar “Krone Zeitung” sreo sa se Karlom Habsburgom (53) na istoriskoj lokacijij u Beogradu, gdje je teroristička organizacija “Crna Ruka” spremala atentat, koji je prouzročio Prvi Svjetski Rat. Na mjestu gdje su srpski zavjerenici sproveli u djelo fatalan plan protiv kuće Habzburg. Šta osjeća Karl Habsburg ovdje? Ko je bio kriv za Prvi Svijetski rat? Koje je njegovo mišljenje o Evropskoj Uniji?

Mjesto je od istoriskog značaja: kafana Ohrana, gdje su konspiratori skovali atentatski plan na Austriskog prestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu ženu Sofiju u Sarajevu 28. juna 1914. , što je imalo za posljedicu izbijanje Prvog Svjetskog Rata. U ovoj kafani se srećemo za intervju, sa unukom kralja, Karlom Habsbugom. Pedeset-trogodišnjak je blag i bez ozlojađenosti. Iako je došao na mjesto gdje je njegova porodična istorija uzdrmana, on izgledao otrežnjeno.

Krone: Gospodine Habsburg, šta osjećate u ovom gradu, gdje su u jednoj kafani skovali plan za svrgavanje monarhije, Vaše porodice, koja je šeststotina godina vladala?

Karl Habsburg: “Iskreno da Vam kažem, to igra jako malu ulogu u mom doživljaju, zato što, to moram da kažem, ja nisam, kao što ni mi svi, nismo u tom vremenu živjeli. Hvala Bogu. Ja posmatram taj događaj kao jedan jako unesen posmatrač. Prije svega jer sam upoznat sa tadašnjim događajima, o kojima sam sa mojom bakom kraljicom Zitom često pričao. Ipak ne pripadam onima koji su to proživjeli, već generaciji koja upoznata sa događajima. Kada pogledam situaciju, kako je tada izgledala, pokušavam što je moguće objektivnije da je sagledam. Sadašnje diskusije o tom vremenu jako me raduju, jer i ja sam isto imam osjećaj da se tada nešto jako istoriski bitno dogodilo. Događaj koji je zbog predrasuda jako zaglušeni, mnoge stvari su relativizirane.

Također tu je i pitanje istoriske krivice za Prvi Svijetski Rat sa njenih deset miliona mrtvih?

“Ja mislim da je Kristofer Klark (Christopher Clark) sa njegovom knjigom odlično odgovorio na pitanje i objesnio i iscrtao kako je situacija 1914 izgledala. On nije vidio Sarajevo kao uzrok, tri nedelje, ili tri mjeseca kasnije situacija bi negdje drugdje se pokrenula. Mnoge zemlje su bile spremne za rat, iako niko nije mogao da zamisli crnu dimenziju koju je prouzročila.”

Ko po Vašem mišljenju ko nosi odgovornost za Prvi Svijetski Rat?

“Ni jedan pojedinac, kao ni jedna pojedinačna zemlja, a niti moja porodica ne nosi odgovrnost. Čovjek mora sagledati kompletnu političku situaciju tadašnje Evrope, stogodišnje ideje nacionalnih država. Najveću odgovornost nosi nacionalizam. Po meni Prvi i Drugi Svijetski Rat pripadaju zajedno. To je bio jedan veliki rat koji je na trenutak bio prekinut, a krivac je Prvi, koji je nosio evropske ideje slobode jednog vremena.”

Vi se predstavljate kao strastveni Euopejac. Za nekoliko sedmica su Europski izbori pred vratima. Imateli neki savjet?

“Moj najvažniji savjet je: Idite na izbore, iskoristite svoje pravo, da ne dozvolite da neglasači budu najveća partija. Mislim da je najvažnije da su ljudi unutra, koji imaju iskustva. Mogu jedino da komentarišem Othman-a Karas-a, on je od sebe napravio ime.”

Ima li i Srbija jedno mjesto u Eurpskoj Uniji?

“Naravno. Bez Srbije i drugih zemalja iz regiona, Europa nije kompletna, ali njima predstoji još dugi put. Pridikujem skoro kao moltivu koliko je bitno prave ljude poslati na bilateralne pregovore. Procesi se dešavaju iz različitih uglova i različitim brzinama. Napokon je i za Hrvatsku granično pitanje mora uspješno zatvoreno.”

Kako pričate sa Vašom djecom o politici i istoriji? Da li je atentat Gavrila Principa isto jedna tema?

“Naši roditelji su nas odgajali rječju da u životu ima par jako bitnih stvari. Na prvom mijestu je jezik (Karl govori pet jezika). Svaki novi jezik otvara jedan kompletno novi svijet. Na drugom mjestu je da geografiju, politiku i istoriju razumijemo, i naravno religija. Moja porodica je 800 godina aktivna u politici. Jako me raduje da vidim da se moja kćerka (ona ima 20) interesuje i angažuje u politici. Naravno da smo o atentatu Princila govorili, ali ne zlurado, već sa jednom potrebnom istoriskom distancom.”

I šta kažete o njemu?

“ Zanemarujući političku dimenziju koju je atentat pridobio, to je ipak bilo duplo ubistvo, zbog toga me jaku čudi, da će on, kako čujem, dobiti spomenik, ali postoje širom svijeta spomenici ubica.”

Vaš politički zavjet za budućnosti?

“ Jedna jaka, zajednička Europa, bez širenja nacinalističke mržnje, može da garantuje mir. Europska Unije će da izdrži krize koje su je pogađale i koje će je pogađati.”

Biografija

Karl Von Habsburg-Lothringen
-Rođen 11. Jaunara 1961 u Samberg (Bajern) kao šesto od sedmero djece Otta von Habsburga i njegove žene Regine. On je unuk Karla von Habsburg-a koji je od 1916 do 1918 bio poslednji kralj Austro-Ugarske.
-Sa sedam godina mogao je Kral po prvu put doći u Austriju (nakon ukidanja zabrane putovanja članovima porodice Habsburg), osnovnu i srednju školu zavrsio je u Bajernu. Studirao je politiku i pravo.
– ima čin oficira u vojsci (pilot) I studi Prava zavšen u Salzburgu.
– Od 1987. predsjednik Paneuropa-Bewegung
– 1992/1993 moderator emisije na državnoj radio-televiziji “Who is Who?”
– 1993 oženio se sa Francescha Thyssen-Bornemsza, imaju troje djece
– od 1995 do 1999 delegat konzervativne partije Austrije OVP u Eurpskoj Uniji
– od 2002 Predsjednik Plavi Štit (Blue Shield), organizacije koja se stara za kulturno istoriske spomenike u konfliktnim zonama
– od 2007 šef (glava) sveobuhvatne porodice Habsbug, oko 500 članova porodice.

Prevod intervjua sa unukom Franza Ferdinanda iz austriskih novina “Krone Zeitung” 13. April 2014.

Prevod: Ana Vlaisavljević

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close