Politika

Volfgang Petrič se prodao srbima: Zbog sopstvenih interesa bi prekrajao granice

Šokantno su djelovale posljednje izjave bivše visokog predstavnika u BiH, Volfganga Petriča, da treba izvršiti promjene granica Srbije i Kosova. Odmah su mu se suprostavila trojica drugih predstavnika. A onda se Petrič otkrio zašto se poigrava vatrom – zbog finansijskog interesa

Šokantno su djelovale posljednje izjave bivše visokog predstavnika u BiH, Volfganga Petriča, da treba izvršiti promjene granica Srbije i Kosova. Odmah su mu se suprostavila trojica drugih predstavnika, koji su u pismu upućenom europskoj šefici diplomacije Federici Mogherini istakli kako bi podrška promjeni granica između Srbije i Kosova mogla dovesti do konflikata i imati destabilizirajući utjecaj te ojačati zahtjeve za prekrajanjem granica na Balkanu, a u konačnici zahtjeve za podjelom BiH.

“Nema sumnje da se takvim dogovorom riskiraju trenutačni dogovori kao što je onaj u Makedoniji, potkopava jedinstvo države kao što je BiH, ohrabruju oni koji priželjkuju razmjenu teritorija na drugim mjestima kao što je Ukrajina i vjerojatno će dovesti do egzodusa manjina iz njihovih trenutačnih prebivališta”, navodi se u otvorenom pismu švedskog, britanskog i njemačkog diplomata Carla Bildta, Paddyja Ashdowna i Christiana Schwarz Schillinga.

A onda se Petrič, u intervjuu Avazu, sam otkrio zašto se pogirava vatrom- zbog sopstvenog finansijskog interesa:

“Volfgang Petrič (Wolfgang Petritsch) usred je veoma dinamične i nadasve opasne rasprave o razmjeni teritorija Kosova i Srbije. Iako je decenijama bio zagovornik principa nepovredivosti granica na Balkanu, kako u razgovoru za „Dnevni avaz“ ističe, morao je promijeniti mišljenje.

Naglašava, međutim, da dogovor Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, i Hašima Tačija, predsjednika Kosova, ako uopće bude realiziran, ni na koji način neće utjecati na BiH. Autora ovih redova, međutim, u to nije uvjerio!”

Ovo je početak teksta iz Avaza u kojem je novinar Sead Numanović razotkrio zašto je Petrić promijenio mišljenje i predlaže promjenu granica između Srbije i Kosova, koja bi se poput srušenih domina prenijele na druge zemlje regije: BiH, Makedoniju… I to na kraju intervjua:

NAIVNO: Petrič hoće da vjerujemo Vučiću i međunarodnoj zajednici, dakle onima koji su BiH već ranije izdali i ostavili na cjedilu

-Lično sam čuo da je predsjednik Vučić javno u Alpbahu rekao da mu je već muka od ponavljanja, ali da će ipak ponoviti: ništa se neće desiti s BiH, njen teritorijalni integritet je neupitan!

Ko je to rekao?– Vučić!

I Vi mu vjerujete?– Pa, bio sam iznenađen. Naravno, mnogi su rekli – „zašto bi smo mu vjerovali“? Ali, tu stupa na scenu moć EU, a nadam se i da će Amerikanci biti tu, uz Balkan, kao bitan politički saveznik u svemu ovome.A spreman je i NATO. Znate, i sigurnosna se situacija dramatično promijenila! Mi smo spremni. NATO je spreman da djeluje ako bi se bilo šta desilo da bi zahtijevalo njegovu intervenciju. Oni bi odmah stupili na tlo! Sukob nije nešto što bi se moglo desiti, rekao je Petrič i podsjetio nas na retoriku NATO i EU Srebreničanima dok su ih ubjeđivali da predaju oružje jer su zaštičena zona UN i da će ih oni štititi.

Bez obzira na sve, moram istaći da sam sad zabrinutiji nego li sam bio. Nego, zašto Vi ovo sve radite? Ko Vas plaća?– Za ovo što radim niko me ne plaća. Moja uloga je da savjetujem jednu austrijsku advokatsku kuću koja savjetuje pregovore EU u Srbiji. Oni savjetuju Vladu koja do sada pregovara o 12 ili 13, od 35 pregovaračkih poglavlja.Ova advokatska kuća ne savjetuje samo u Srbiji, već i Albaniji, Makedoniji, Sloveniji… Ovo je jedna od najvećih firmi tog tipa u svijetu. U njoj su i Amerikanci.Dakle, moja uloga je savjetodavna, tehničke naravi. Na primjer, advokate upozoravam na pravne nejasnoće, učim ih šta su Bosanci, a šta Bošnjaci, šta su razlike između Vojvodine i Kosova… dajem neke osnovne političke savjete… Također, jednom ili više puta godišnje imam sastanke s Vučićem, premijerkom Brnabić, ministrima koji su zaduženi za neke od oblasti i razgovaramo o procesu približavanja EU, rekao je na kraju razgovora Petrič.Dakle, Petrič je spreman dopustiti i da se ponovo zarati na ovim prostorima samo zbog sopstvenog finansijskog interesa. Ali to smo znali i dok je “vladao” Bosnom i Hercegovinom, kada je nekim svojim odlukama nanio neizmjernu štetu građanima, prvenstveno Bošnjacima.izdvojeno.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close