BiHPrivreda

Voćarima propadaju stotine tona krušaka

Jedan od najvećih proizvođača i otkupljivača Nikola Vukelić kaže da trenutno ima 200 tona krušaka, kako iz njegovih voćnjaka, tako i onih koje je otkupio.

“Letnje sorte kruške su već pretrpele štetu i ne znamo šta ćemo sa njima. Odvešću ih u Sarajevo pred Upravu BiH za zaštitu zdravlja bilja i istresti. Osim toga, trebaju mi prazne hladnjače za skladištenje voća koje dolazi. Ovo je ogromna katastrofa i šteta za poljoprivrednike. Uprava to nikako nije smela da dozvoli. Morali su tražiti od inspektora da dođu ranije, kada su bili i u Srbiji i Makedoniji.Te dve zemlje nemaju problema sa izvozom, a mi imamo jer smo tražili od inspektora iz Rusije da dođu tek u oktobru”, naglasio je Vukelić.

Ruski inspektori su obišli hladnjače i voćnjake u BiH ali i proveravali da li je bilo reeksporta. Vukelić kaže da su kod njega u petak bili inspektori i da su veoma zadovoljni.

“Kažu da je voće dobro i nisu mogli naći nikakve sumnje ni za bolesti ni tretmane. Međutim, kontrola je zakasnila, i ko zna kada ćemo dobiti dozvolu”, ogorčen je Vukelić.

Boris Tadić, konsultant Udružena “Razvojni centar – Argonet”, tvrdi da su gubici već veliki, a ukoliko izvoz ne krene u Rusiju za maksimalno mesec dana, propašće oko 1.150 tona krušaka.

“Viljamovke je obrano više 1.000 tona, butire oko 100, a santa marije oko 200 tona. Sada imam 28 tona kruške koju ne mogu prodati i ne znam šta ću. Kilogram je od 0,8 do jednu KM, pa je jasno koliki je gubitak”, rekao je Tadić.

Smatra da je reeksport glavni motiv obustave izvoza, jer kvalitet nikada nije bio upitan,

“U državama sa efikasnim inspekcijskim i carinskim kontrolama reeksport nije moguć. Sličan problem smo imali nedavno sa mesom, a pre nekoliko godina sa lešnicima. U oba slučaja je prvo intervenisaka Turska. Naši kontrolni organi su potpuno neefikasni, što nas čini neozbiljnim u međunarodnoj trgovini, a ispaštaju jedino proizvođači u BiH”, naglašava Tadić.

Mile Arsenić, vlasnik firme „Unaplod“, kaže da je morao da smanji otkup krušaka, jer nema gde da ih skladišti.

BOJIĆ: KRIVAC UVOZNI LOBI

“Sa voćem i povrćem se sada dešava isto što kao sa izvozom mesa za Tursku. Uvozni lobi pobeđuje domaće proizvođače, stavlja ih u neravnopravan položaj i guši proizvodnju.  Odgovorno tvrdim da imamo kvalitetne proizvode koji mogu udovoljiti ruskom tržištu, tako da kvalitet ne može biti razlog obustave izvoza”,  rekao je predsednik Spoljnotrgovinske komore BiH Bruno Bojić.

 

Akta.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close