Visoko

Naša stranka Visoko: Turizam okosnica razvoja

Saopćenje za javnost…

NAŠA STRANKA VISOKO: UKLJUČIMO CIJELU ZAJEDNICU I TURIZAM ĆE BITI OKOSNICA RAZVOJA

Naša stranka upozorava da je problematika razvoja turizma jedna je od nejasnih tačaka već godinama na području općine Visoko. Od velikog priliva turista koji posjećuju arheološki park Ravne i lokalitet Piramida u Turističkoj zajednici se prijavljuje manji broj noćenja, nepoznanica u funkcionisanju ugostiteljskih kapaciteta, a računajući da je Visoko prepoznatljivo po srednjovjekovnoj historiji, turizam kao i prihodi od ove grane u sam budžet općine nikada nisu jasnije izneseni u javnosti.

„Ključna stvar je što se time ne rješavanja i strategija zapošljavanja posebno mladih kadrova koji bi doprinijeli razvoju turističkih potencijala. Pri tome je nejasan i stav institucija općine Visoko i odnos prema Fondaciji Arheološki Park koja upravlja jednom od najvećih turističkih lokacija u BIH, kroz koje dnevno prođe mnoštvo turista iz raznih dijelova svijeta. Uz pobrojano ne postoji ni strategija o razvoju turizma na nivou općine“, poručuju iz Naše stranke Visoko.

U OO Naše stranke Visoko smatraju da za nejasnu situaciju u visočkom turističkom sektoru treba uvesti novitete u samom osnaživanju turističke zajednice, rješenja za unapređenje turističkog kapaciteta općine, pa time i obrazovanju mladih kadrova u ovom pravcu. Pri tome i napraviti promociju Visokog na turističkim sajmovima, regulisati naplatu boravišne takse i uključivanje općinskih administracija za razvoj turizma uz red i kontrolu saobraćaja prema turističkim lokacijama.

„Stvarati i graditi kvalitetan kadar besplatnim kursevima stranih jezika i informatike za ciljanu grupu, uvođenje posebnog turističkog odjeljenja u srednju školu, napraviti ponudu suvernira i ostalih prodajnih asortimana u užem jezgru za turiste, kao vidu oživljavanja starih zanata, registrovane ugostiteljske objekte staviti u pravni okvir s jasnim uvidom o broju posjetilaca u Visokom i inspekcijski nadzor, uz signalizaciju puteva do udarnih lokacija  samo su neki od rješenja koje želimo ponuditi našim građanima i biračima“, ističu iz Naše stranke Visoko.

Turističke zajednice ostvaruju prihode iz naplate boravišne takse, budžeta i dobrovoljnih priloga. Visoko u ponudi ima i srednjovjekovne lokalitete Podvisoki, Mile kod Arnautovića, Moštre, s čime bi se uz proširenje turističke ponude dala mogućnost nezaposlenim, te ujedno i više doprinijelo punjenju budžeta za transparentan i namjenski utrošak javnog novca na kojeg građani polažu svoje pravo.

OO Naša stranka Visoko

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close