BiHPrivreda

Francuzi zainteresovani za ulaganja u Banju Luku

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović razgovarao je danas o ekonomskoj i političkoj situaciji s članovima francuske delegacije, koji borave u posjeti Privrednoj komori i Banjoj Luci.

U delegaciji su bivši gradonačelnik Rambujea, a sada predsjednik Demohrišćanske stranke i kandidat za predsjednika Francuske na izborima koji će biti održani sljedeće godine, Žan Frederik Poason, te savjetnik u francuskom Senatu, publicista Gijo de Tielo i predstavnik francuske pokrajinske Privredne komore Kristof Mašar.

Izrazili su interes da jedna od najjačih francuskih kompanija u oblasti grijanja i pročišćavanja otpadnih voda “Vejola” investira na ovom području, te iskazali zainteresovanost francuskih investitora za izgradnju dva luksuzna hotela u centru Banje Luke, saopćeno je iz kabineta predsjednika entitetskog parlamenta.

Također su uspostavljeni prvi koraci u saradnji banjalučkog aerodroma sa trećim po veličini aerodromom u Francuskoj.

Čubrilović je izrazio zadovoljstvo što je došlo do prvih naznaka ekonomske saradnje između RS-a i Francuske, ističući da Narodna skupština putem reformskih zakona i strategija čini sve da poboljša privredni ambijent, privuče strane investicije koje bi dovele do otvaranja novih radnih mjesta.

 

Akta.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close