Vladari eura iz sjene

Građani Europske unije se sve glasnije bune protiv “superdržave iz sjene” koja sve više utječe na život u zemljama u kojima je na snazi euro. Ta država, doduše, službeno ne postoji, ali je njezina moć velika.

Euro zonom upravlja država iz sjene – tvrdnja kao da je izašla s blogova i internetskih stranica opskurnih tvoraca teorija zavjere. No iza ovog pojma države iz sjene i ideje da zonom eura pa tako i Europom sve više vlada jedan gremij sastavljen od političara, ekonomista i bankara stoji jedan od najpoznatijih njemačkih ekonomista.

Superdržava iz sjene


Thomas Mayer iz Deutsche Bank

Thomas Mayer, nekadašnji glavni ekonomist Deutsche Bank-a je predstavio teoriju superdržave iz sjene koja sve više i više povlači važne poteze koji se tiču stotina milijuna građana. “U ovoj eurodržavi iz sjene imate sve elemente: vladu u sjeni, to je Europsko vijeće. Imate izvršnu vlast u sjeni, to je skupina zemalja s eurom. A imamo i mobilnu interventnu skupinu na terenu koja uskače kada se pravila grubo prekrše, to je Trojka (s po jednim predstavnikom Međunarodnog monetarnog fonda, Europske komisije i Europske središnje banke, op.a.)”, objašnjava Mayer. Bez ove tvorevine, valuta euro trenutno ne bi bila u stanju preživjeti. Jer s obzirom da Europska središnja banka, nakon što se pokazalo da se članice euro-zone nisu držale kriterija iz Maastrichta, više nije neovisna ustanova, nego postaje politička emisijska banka koja financira dugove svojih članica, ona treba iza sebe jednu državu. I tu se, kako kaže Mayer, pojavljuje famozna država iz sjene.

Nepregledni splet ugovora

I upravo to se posljednjih godina i dogodilo. Pravni temelj za stvaranje ove “super države” su ugovori za koje velika većina građana Europske unije nikad nije čula poput zakonskih paketa “Two Pack” ili “Six Pack”.


Imućniji kiparski građani će se morati odreći dijela svoje ušteđevine u bankama

Nadalje, koliko građana zapravo razumije što se skriva iza famoznog fiskalnog pakta? “Ova gusta mreža ugovora ograničava suverenost nacionalnih država i nameće im određeni stupanj discipline kako bi mogle djelovati unutar dužničkog sustava”, objašnjava Mayer. No država iz sjene i njezina pravila igre polako nailaze na sve veći otpor.

“Ciparska vlada dugo se odupirala spasonosnom paketu te je tijekom pregovora radije u obzir uzimala sve ostale opcije pa čak i državni stečaj. Talijani su svrgnuli tehnokratsku vladu predstavnika države u sjeni Marija Montija, koju ionako nikad nisu ni izabrali. U međuvremenu u talijanskom parlamentu nitko ne raspolaže većinom, zemlja je blokirana u političkom smislu. Istodobno stižu vijesti o porastu nezaposlenosti u zoni eura, gospodarstvu koje se smanjuje, prosvjedi protiv mjera štednje su svakodnevica u Grčkoj, Španjolskoj i ostalim dužničkim zemljama.

Euro kao rublja

Mayer povijesne paralele sadašnjem stanju unutar “super države” pronalazi ni manje ni više nego u situaciji koja je vladala u republikama nastalim nakon raspada Sovjetskog Saveza. U ovim zemljama, među kojima je vladalo ogromno međusobno nepovjerenje, na snazi je još uvijek bila rublja, a i svoje dugove su te zemlje regulirale preko središnje banke u Moskvi. Post-sovjetska monetarna unija se raspala nakon što su zonu rublje 1992. napustile baltičke zemlje, a godinu dana kasnije i sama Rusija.

Ukoliko nam ne pođe za rukom održati autoritet države iz sjene, tada nam prijeti sudbina zone rublje”, kaže Mayer. Stoga je bilo nužno da Bruxelles učini pritisak na Cipar. No, prijeteći “obračun” države iz sjene s Italijom, trećom po redu najvećom euro državom, mogao bi dovesti do njezinog izlaska iz zone eura što bi ujedno značilo i krah monetarne unije.

Autori: Andreas Becker / Nenad Kreizer

Odg. urednica: Jasmina Rose

dw.de

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close