PolitikaZDK

Vlada ZDK: Privredni subjekti ZDK-a su ostali lideri u izvozu

Vlada ZDK-a je uspjeli ispuniti veći dio programa rada Vlade zacrtanog za 2016. godinu. Mjerama štednje uspjeli su stabilizirati budžet, poticajima za privredu i poljoprivredu povećati broj zaposlenih u ZDK-a, na vrijeme isplatiti sredstva za kategorije socijalnih izdvajanja. Ono čime nisu zadovoljni je sanacija štete nastala u poplavama 2014. godine, što predstavlja jedan od prioriteta u planu za 2017.

Proteklu godinu stanje u ZDK-u se stabiliziralo. Nije bilo kašnjenja izdvajanja sredstava za korisnike pomoći socijalnih kategorija, porodilja, boračkih populacija i studenata. Stoga nisu zabilježeni ni protesti, za razliku od prethodnih godina.

«Posebno me veseli je da je broj zaposlenih u ZDK-u povećan za nekih 3.000 tako da je razlika između zapsolenih i nezaposlenih oko 5.000. Privredni subjekti ZDK-a su ostali lideri u izvozu – mi smo jedini kanton koji ima veći izvoz od uvoza, imamo velike kompanije i firme i sigurno smo privredno najrazvijeniji kanton», ističe premijer ZDK-a Miralem Galijašević.

Kada je riječ o prihodima, nisu zadovoljni ubiranjem PDV-a. Međutim, naglašavaju da su uzroci za to na višim nivoima vlasti, te da će se nepravda oko pripadnosti javnih prihoda promjenom zakona ispraviti.

«Vlada je u 2015. godini naslijedila neplaćene obaveze prema svim budžetskim korisnicima u iznosu od preko 55 miliona KM. Sa današnjim danom mi smo te obaveze sveli na nekakvih 13 miliona KM i u 2017. mi ćemo sigurno te obaveze svesti na nulu», kaže ministar finansija Andej Kajić.

A što se tiče budžetskih korisnika, nađena je zajednička riječ, te su u protekloj godini uspjeli dogovorima i obećanjima uz redovne isplate plaća i regresa održati stanje stabilnim, nadajući se boljitku u ovoj godini.

Galijašević podsjeća da je Vlada uspjeli da potpiše kolektivne ugovore za sve oblasti za koje je nadležna, izuzev za policiju – tu podržavaju jedinstven način.

«Mi ne izražavamo zadovoljstvo, mi razumijemo realnost punjenja budžeta. Ukoliko dođe do punjenja budžeta iznad očekivanih projekcija, mi smo dogovorili sa Vladom korigovanje osnovice ili drugih parametar u toku 2017 godine», navodi Đevad Hadžić, član Upravnog odbora SSS-a ZDK-a.

Članovi Vlade ZDK-a kažu da nisu zadovoljni tempom sanacije šteta koje su nastale tokom velike poplave 2014., te da će u ovoj godini zajedno sa ostalim učesnicima u sanciji to biti prioritet.

federalna.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close