LifestyleZdravlje

Doktor iz Sarajeva Semir Vranić na listi najutjecajnijih mladih patologa u svijetu

Na listi najutjecajnijih mladih patologa u svijetu časopisa The Pathologist nalazi se i doktor Semir Vranić iz Sarajeva. Vranića su nominovale kolege, stručnjaci sa svjetskih univerziteta, a presudili su rezultati na profesionalnom i akademskom radu iz domena patologije i laboratorijske medicine.

“Na listi sam se našao zbog akademskih postignuća, objavljenih naučnih publikacija, profesionalnog angažmana na organiziranju stručnih i naučnih skupova, kao što je škola patologije ‘Bryan Warren’ koja se održava u Sarajevu od 2007. godine kako bi se kvalitet patološke službe podigao veći nivo, te napora koje ulažem na podizanju nivoa akademske medicine u BiH kroz umrežavanje sa kvalitetnim istraživačima iz zemalja okruženja, ostatka Evrope i svijeta. Tu je i uloga glavnog urednika jedinog indeksiranog bh. medicinskog časopisa ‘Bosnian Journal of Basic Medical Sciences'“, kazao je Semir Vranić za Klix.ba.

Ovo je prvi put da se Vranić našao na listi The Pathologista, ali priznanja i nagrade nisu mu strani. Najveće priznanje dobio je 2012. godine kada je proglašen najproduktivnijim doktorantom na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

“Prestižni grant Američkog društva za rak koji sam dobio 2008. godine omogućio mi je istraživački boravak u SAD-u gdje sam praktično i krenuo u svijet nauke. Nakon što sam doktorirao dobio sam jednogodišnju stipendiju Erasmus univerziteta iz Rotterdama, koja mi je omogućila postdoktorsko usavršavanje na Univerzitetu u Torinu. Također, nagrađivan sam manjim istraživačkim i profesionalnim grantovima koji su mi omogućili edukaciju u Velikoj Britaniji”, kazao je Vranić.

Trenutno radi kao dijagnostičar – patolog u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, a na Medicinskom fakultetu u Sarajevu je docent na predmetu patologija za studente medicine. Iako su poslovi zahtjevni i puni izazova, pronašao je vrijeme za nekoliko istraživačkih projekata iz domena patologije i translacijske medicine. Jedan od projekata na kojima radi je proučavanje karcinoma dojke, posebno rijetkih podtipova.

Semir Vranić, jedan od najutjecajnijih mladih patologa u svijetu

Semir Vranić, jedan od najutjecajnijih mladih patologa u svijetu

“Ima vrlo značajnih napredaka uključujući i otkrića novih terapijskih biomarkera. Jednu takvu studiju na metaplastičnom karcinomu dojke, rijetkoj, agresivnoj varijanti karcinoma, smo skoro objavili u britanskom časopisu za patologiju. Druga značajna studija sa kolegama iz Mađarske i Italije je upravo kompletirana i nadam se objavljivanju rada tokom 2017. godine. Isto tako sa kolegama iz SAD-a i Hrvatske aktivno radim na istraživanju još dva podtipa karcinoma dojke. Nadam se da će rezultati tih istraživanja biti kompletirani tokom 2017. godine“, navodi Vranić.

Ističe da patologija u BiH nije dovoljno razvijena, te da bi trebalo uložiti jako puno napora kako bi postala respektabilna. Slična je situacija i u okruženju. Ipak, smatra da bh. patolozi mogu parirati stručnjacima izu drugih zemalja.

“Studenti nisu pretjerano zainteresirani za patologiju, ali to je globalni trend. U razvijenim zemljama edukatori i profesori patologije ulažu velike napore kako bi se studentima i svršenim doktorima medicine patologija približila kao važan segment kliničke laboratorijske dijagnostike”, kaže Vranić.

Osim navedenih projekata vezanih za karcinom dojke, uključen je u istraživanja koja se odnose na ispitivanje imunoloških biomarkera kod tumora. To je danas jako interesantno polje zbog velikih terapijskih postignuća u tretmanu karcinoma pluća, bubrega, mokraćnog mjehura, malignog melanoma i Hodgkinovog limfoma sa novom grupom lijekova koji djeluju na podizanje imunog sistema oboljelog.

“Trenutno sam angažiran na jednom velikom projektu profiliranja i testiranja imunoloških biomarkera kod primarnih i metastatskih tumora na plućima. Također, sa kolegama iz Zagreba radim na istraživanju karcinoma jajnika, a preko istraživanja mog doktoranta Faruka Skenderija, uključen sam aktivno u istraživanja rijetkih podtipova karcinoma bubrega”, ističe Vranić.

Semir Vranić je član Američko-kanadske akademije za patologiju (USCAP), Evropskog društva za patologiju (ECP), Radne grupe za patologiju dojke pri ECP, UICC, Evropske mreže za urološku patologiju, Evropske asocijacije za istraživanje raka (EACR) i Društva za kliničku genetiku Hrvatske. Osim toga, rad na kojem je koautor objavljen je u časopisu Američke asocijacije za istraživanje raka (AACR) i 2015. godine je bio među najcitiranijim i najutjecajnijim radovima koje je AACR objavio u 2014. godini.

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close