Visočka pijaca ima novog vlasnika, dovezli bager da sve “poravna”

Gdje ima dima, ima i vatre. Na visočku zelenu pijacu u utorak je dolazio čovjek iz Sarajeva koji je poručio svim pijačarima da do narednog ponedjeljka tu pijace više neće biti, jer će se to sve poravnati bagerom. Naime, popločani prostor na visočkoj pijaci je prodat i ima novog vlasnika koji čini se želi što prije da ukine zelenu pijacu.

(Ismar Imamović – vipromo)

Prema riječima očevidaca i onih koji rade na pijaci, jučer je čovjek došao sa bagerom i rekao im je da se “kupe”, a nepoznati bagerista je najavio ponovni dolazak sljedećeg ponejdeljka, kada ne želi vidjeti ni jedan štand na pijaci.

O čemu se radi? U utorak je visočku pijacu posjetio čovjek iz Sarajeva koji je pijačarima saopćio da tu više neće moći biti jer je prostor na kojem oni prodaju svoje proizvode, sada u vlasništvu izvjesnog Serdarevića iz Sarajeva.

U sklopu Zanatskog centra Sebilj su tržnica i otvorena pijaca, odnosno zelena pijaca. Tržnica je u općinskom vlasništvu, dok otvorena pijaca nikad nije ni bila. U općinskoj nadležnoj službi nam je rečeno da je Općina putem suda pokušala da dobije otvorenu pijacu, te je spor i dobijen, međutim, budući da je otvorena pijaca bila pod hipotekom, banka je imala upis prije Općine, odnosno prednost, i otvorena pijaca je postala u vlasništvu banke. Zatim, banka je prodala otvorenu pijacu najpovoljnijem ponuđaču, te je izvjesni “direktor” Serdarević iz Sarajeva legalno kupio ovaj prostor. Dakle, sumnje su otklonjene.

Otvorena pijaca nije općinsko vlasništvo i zvanično je prodana. Da li je izvjesni Serdarević kojeg pijačari spominju kupio ovaj prosotor ili neko drugi, saznat ćemo vjerovatno ubrzo.

Ostaje pitanje, šta će se u budućnosti graditi na prostoru zelene pijace? Nije dozvoljena nikakva gradnja, ali novi je vlasnik i nove su ideje, a u najmanju ruku tu može napraviti parking ili neke montažne objekte. Da li će ti novi objekti možda smetati tržnici i ostatku visočke pijace? U ovom momentu možemo samo nagađati. Na pijaci se i dalje uredno naplaćuju štandovi, a do kad će to biti tako, pitanje je vremena.

Uglavnom, u ponedjeljak 5. novembra, vrijedi posjetiti visočku pijacu jer je vrlo moguće da će umjesto prodavača na pijaci biti bagerista sa svojim omiljenim vozilom. Jedan od sugrađana koji se zadesio danas na pijaci, a dobro je upućen u ovaj slučaj, kratko je rekao, “sve su to mućke”.

Ako gazda dođe na svoje, ostali ima da idu. Ako dovuku bager, više neće biti dima, ostat će samo vatra.

Dok ne bude ništa još konkretnije, ostaje nepoznanica, ukida li se zelena pijaca u Visokom?

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close