Apsurd nad apsurdima: Visoko vrvi od turista. U 2012. prijavljeno samo 10 noćenja

U prvih osam mjeseci ove godine našu zemlju je posjetilo preko pola miliona turista. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, turisti su ostvarili 1.126.479 noćenja, što je više za 11,1 posto u odnosu na isti period 2011. godine.

(Ismar Imamović – vipromo)

Za turiste iz cijelog svijeta, Sarajevo je i dalje najzanimljivije te je na prvom mjestu prije svega zbog mnogih atraktivnih destinacija, a nakon Mostara i Međugorja, Visoko je zasigurno jedno od najatraktivnijih mjesta za turističko oko. Iako je u prošlosti Visoko bio grad u koji su dolazili ljubitelji tradicionalne arhitekture, kulture i zaljubljenici u ljepote ostataka Orijenta na ovom području, posljednjih godina rijeke posjetilaca dolazi u potrazi za piramidama. Konstantna iskopavanja i radovi u Bosanskoj dolini piramida, svake godine privlače hiljade turista iz cijelog svijeta u kraljevski grad Visoko.

Turistička sezona traje od aprila do septembra, ali ove godine duža je nego ranijih godina. Kraj oktobra je u visočku dolinu piramida, kraljevski grad Visoki i arheološki lokalitet Mile doveo nekoliko desetina turista iz cijele Evrope.

“Ove godine imali smo nešto dužu turističku sezonu, poslužilo nas hvala Bogu lijepo vrijeme, tako da je oktobar bio divan i bilo je dosta posjeta. Očekujemo da će i narednih par dana biti gostiju, imamo najavu za 16. novembar kada nam dolazi profesor iz Vinkovaca iz Slavonije, a imamo najava za cijeli novembar ukoliko nas naravno posluži lijepo vrijeme”, kazala je Mersiha Čabaravdić, stručna saradnica Turističke zajednice ZDK.

Da se vratimo statističkim podacima, koji ipak malo govore ali mnogo otkirvaju.

U 2011. godini Visoko je posjetilo preko 40.000 turista iz cijelog svijeta, a ove godine je prema podacima Turističkog ureda Visoko taj broj još veći. Prijavljeno je preko 500 volontera, a interesantno je da je od 1. januara do 1. seprembra tekuće godine u Visokom prijavljeno svega 10 noćenja. Od 10 prijavljenih turista koji su spavali u Visokom od toga je šest domaćih i četiri stranih koji su ostvarili 43 noćenja i to 7 domaćih turista i 36 stranih.

„Ovi podaci su katastrofalni i poražavajući i mislim da tržišno-ugostiteljska Kantonalna inspekcija ne radi svoj posao valjano i mislim da bi se trebali malo pozabaviti time da se napokon stane u kraj noćenjima na crno“, istakla je Čabaravdić.

Reklo bio se, pun grad turista, a nigdje žive duše. Očigledno da nadležna inspekcija ne radi svoj posao onako kako bi trebala. Ovi podaci nas tjeraju na razmišljanje i početak priče, gdje spavaju naši turisti, koliko imamo smještajnih kapaciteta?

„U Visokom postoji 136 kreveta koji su raspoređeni na jedan motel, jedan hotel i privatni smještaj koji ima prijavljenu djelatnost“, dodala je Čabaravdić.

Inače, kao i svake godine Turistička zajednica ZDK će u mjesecu januaru naredne godine izdati bilten u kojem će se naći podaci o ukupnom broju ostvarenih noćenja u ZDK, te podijeljeno po općinama kao i podaci o ulaganjima koje je Turistička zajednica imala u smislu infrastrukture, ali i promotivna događanja i izlasci na sajmove.

U Visokom se svake godine nešto pozitivno dešava koliko god pojedinci osporavali Bosansku dolinu piramida, Visoko je među top bh. destinacijama i za nas ipak ne vrijede stihovi Silvija Strahimira Kranjčevića: „Nad kraljevske nekad silne, slavne dveri. Vire danas lijeni crvi i gušteri”.

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close