Višesatno gledanje televizije ne šteti djeci

Višesatno gledanje televizije ili igranje kompjuterskih igrica svakog dana ne nanosi štetu društvenom razvoju djece, saopštili su stručnjaci.

Britanski medicinski naučnici proučili su navike više od 11.000 osnovaca i zaključili da negativne osobine u njihovom ponašanju nisu povezane sa gledanjem televizije.

Istraživači su utvrdili manju korelaciju, ali smatraju da na ponašanje djece mnogo veći uticaj vrše njihovi roditelji.

Uprkos ovakvom zaključku, stručnjaci su preporučili da se djeci ograniči vrijeme koje provode ispred televizijskih ekrana, zato što zbog toga imaju manje vremena za igru sa drugarima ili rad na domaćim zadacima.

Naučnici su zaključili da gledanje televizije u ranoj dobi može da dovede do poremećaja pažnje u sedmoj godini života, prenio je BBC.

“Nismo pronašli vezu između gledanja teelvizije i većine društvenih ili bihevioralnih problema. Postoji samo manji uticaj na probleme poput svađa i maltretiranja”, izjavila je doktor Alison Parkes, vođa istraživanja.

Američki pedijatri preporučuju da se djeci ograniči gledanje televizije na dva sata dnevno i da to budu edukativni i nenasilini sadržaji.

Tokom istraživanja utvrđeno je da skoro dvije trećine britanske djece gledaju televiziju između jednog i tri sata na dan, 15 odsto provede ispred ekrana više od tri sata, a manje od dva procenta uopšte ne gleda televiziju.

Istraživači su na osnovu izjava majki zaključili da djeca koja mnogo gledaju televiziju poslije sedme godine postanu nešto sklonija svađama, laganju ili maltretiranju drugih.

Igranje video igrica ne vrši ovakav uticaj na djecu, navodi se u studiji.

Srna

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close