BiHPrivreda

Više od 9.000 “mrtvih” firmi duguju državi stotine miliona KM

U Jedinstvenom registru obveznika indirektnih poreza u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH trenutno ima 9.110 neaktivnih obveznika, odnosno firmi koje više ne rade i upravo na njih se odnosi najveći dio duga za indirektne poreze koji iznosi oko 338 miliona KM.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević potvrdio je za poslovni portal capital.ba da se trenutna dugovanja prema UIO najvećim dijelom odnose upravo na obveznike koji više nisu aktivni, odnosno koji ne obavljaju poslovnu aktivnost. Istakao je da UIO ta preduzeća ne može deregistrovati upravo zbog toga što postoje dugovanja po osnovu indirektnih poreza.

“U Jedinstvenom registru obveznika indirektnih poreza u UIO trenutno postoji 9.110 obveznika koji su neaktivni. To konkretno znači da im je oduzet identifikacioni broj, ali ne mogu biti deregistrovani iz sistema zato što još uvijek imaju dugovanja po osnovu indirektnih poreza, a najviše po osnovu PDV-a. Pored njih, u tu grupu su uvršteni i svi obveznici kojima je zaustavljeno generisanje PDV prijava, koje inače umjesto samih obveznika po službenoj dužnosti i razrezu poreza donosi UIO”, rekao je Kovačević i dodao da se u ovoj grupi nalaze i obveznici koji u zadnjih 12 mjeseci podnose PDV prijave sa nulom, što znači da ne ostvaruju bilo kakav promet u zadnjih godinu dana.

On je istakao da je od početka primjene Zakona o PDV-u BiH, odnosno od 1. januara 2006. godine do kraja novembra prošle godine dug po osnovu prijavljenog, a neuplaćenog PDV-a iznosio 948 miliona KM, dok je naknadni teret prinude iznosio 83 miliona KM.

Od ukupnog iznosa dugovanja i naknadnog tereta prinude do danas je naplaćeno 693 milion KM, tako da trenutna dugovanja iznose 338 miliona KM. Procenat naplate duga iznosi 67,2 odsto.

“U skladu sa važećim Zakonom o postupku prinudne naplate indirektnih poreza preduzete su sve mjere u pokušaju naplate dugovanja, a iako je značajan dio duga naplaćen ostala su još uvijek dugovanja koja su u postupku prinudne naplate. U mnogim kompanijama pokrenuti su stečajni postupci, gdje se Uprava upisivala u stečajnu masu, ali zbog lošeg imovinskog stanja, kao i potraživanja od ostalih nadležnih institucija i banaka, naplata dugova po osnovu indirektnih poreza vrlo je upitna”, rekao je Kovačević.

On je naglasio da postoji i veliki broj obveznika koji je osnivan samo sa 2.000 KM osnivačkog kapitala koji je ostao dužan za poreze, te da UIO taj dug praktično ne može naplatiti jer obveznik i odgovorna lica u tom preduzeću ne posjeduju bilo kakvu imovinu koja bi se mogla prodati u cilju zatvaranja duga.

U Poreskoj upravi RS nismo uspjeli saznati koliko je neaktivnih preduzeća u RS koja imaju neizmirene obaveze, pravdajući to “prelaskom na novi informacioni sistem”.

NN

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close