BiHPrivreda

Nijaz Hastor se povukao iz borbe za preuzimanje Cimosa?

Bosanskohercegovački biznismen Nijaz Hastor, koji je u neobavezujućoj ponudi za Cimos ponudio najvišu kupoprodajnu cijenu, povlači se iz bitke za preuzimanje slovenske posrnule kompanije, piše ljubljanski Dnevnik, prenosi Indikator.ba.

Do kraja mjeseca tri ponuđača, koja su se upoznala s detaljima poslovanja Cimosa, trebalo bi da dostave obavezujuće ponude. Osim Hastora tu su i španski CIE Automotive i francuski Maike Automotive. No, u finalu će se za Cimos, prema informacijama Dnevnika, boriti samo španska i francuska kompanija budući da se Hastor povukao.

S obzirom da je Hastor dao najvišu neobvezujuću ponudu, ovih dana u Njemačku je otputovalo vodstvo Društva za upravljanje potraživanjima banaka (DUTB) koje Hastora pokušava uvjeriti da dostavi obavezujuću ponudu, tvrde neimenovani izvori lista.

Druga dva takmaca za Cimos su takođe igrači u automobilskoj industriji.
Francuski Maike Automotive proizvodi turbopunjače, jedan od najbrže rastućih dijelova u automobilskoj industriji.
Španski rival CIE Automotive je znatno veći od Maikea, a u 2014. imao je 2,2 mlrd € prihoda od prodaje, što predstavlja godišnji rast od gotovo 30 posto.

Nakon podnošenja obavezujućih ponuda uslijedit će zaključni pregovori. Proces prodaje trebao bi biti završen do kraja marta.

Indikator

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close