Vinko Puljić: Znati poštivati i svoje i tuđe

Katolički blagdan Svi sveti obilježen je danas u glavnom gradu BiH, Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA). Nekoliko stotina vjernika okupilo se na groblju “Sveti Josip” u Sarajevu, kako bi obišli grobove svojih najmilijih, položili cvijeće i pomolili se za njihove duše.

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić predvodio je svetu misu, a u obraćanju vjernicima kazao je da danas nije dan mrtvih nego dan života.

Prema njegovim riječima, u BiH je potrebno znati poštivati i svoje i tuđe.

“Svi znamo da svaka vjerska zajednica, svaki narod ima svoje simbole koji njega označavaju. I taj simbol ne mora biti crvena krpa za drugoga. Moramo naučiti poštivati u našoj različitosti i različite simbole, različite znakove koji označavaju različitost identiteta”, poručio je Puljić.

Prema njegovim riječima, mora se izgrađivati ta kultura u javnosti.

“Ovdje, na poseban način, želim poručiti, da ova zemlja, ako želi izgrađivati mir, mora prihvatiti tu našu različitost. Ako ova zemlja želi izgrađivati mir, mora izgrađivati jednakopravnost”, kazao je Puljić.

On je dodao se prošlost ne može vratiti, budućnost nije u našim rukama, ali da je vrijeme u kojem živimo “naše vrijeme”.

“Ali to danas, moramo očistiti od mržnje moramo očistiti od osvete, od isključivosti i izgrađivati toleranciju u svojem identitetu”, poručio je Puljić.

Dva blagdana – Svi sveti i Dušni dan se mogu nazvati zajedničkim danom zahvalnog sjećanja.

Već sutra katolički vjernici će obilježiti Dušni dan.

Svetkovina Svi sveti se obilježava od IV stoljeća, ali je tek 835. godine papa Grgur IV odredio da se u cijeloj Katoličkoj crkvi obilježava u spomen na sve svete mučenike.

(AA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close