Vila Braun – konačno rješenje za vrh Federacije

Predsjednik FBiH odlučio, a i potpredsjednici nakon predomišljanja: Vila Braun – konačno rješenje za vrh Federacije

Sudeći po zaključcima sa posljednje sjednice Vlade Federacije BiH, konačno se nazire rješenje smještaja ureda predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, a koji se trenutno nalaze u zgradi Predsjedništva BiH.

Nova adresa vrha izvršne vlasti trebala bi biti u Alipašinoj ulici na broju 45, u Vili Braun, u prostorima koje je svojevremeno koristila i Ambasada SAD-a. Predsjednik FBiH prvi je odlučio tamo preseliti, a za njim, nakon predomišljanja, i potpredsjednici. No, i to ne prolazi bez političkih sukoba.

Zakup ili renoviranje

Krenimo od Vlade, koja je na posljednjoj sjednici zadužila Službu za zajedničke poslove organa i tijela FBiH da pripremi projektnu dokumentaciju za preuređenje tog prostora, izabere izvođače radova i nabavi potrebnu opremu, Ministarstvo finansija da iz tekućih rezervi izdvoji sredstva za adaptaciju i nabavku opreme (ukupno 100.000 KM za ured predsjednika), a Federalno pravobranilaštvo da riješi imovinskopravni status objekta, nad kojim pravo raspolaganja ima Općina Centar po rješenju iz 1972. godine, a objekat i pripadajuće zemljište su od 1999. godine u posjedu FBiH na osnovu ugovora o zakupu sklopljenog između BiH, Vlade FBiH i Ambasade SAD-a. Zaključeno je da se procedura za smještaj ureda predsjednika FBiH nastavi, a da se uporedo na osnovu zahtjeva potpredsjednika FBiH radi.

Iako iz Vlade u javnost nisu izašli detalji o ovoj tački dnevnog reda, iz opozicije (SDPBiH) su pozvali da se predsjedniku FBiH Marinku Čavari (HDZBiH) zabrani smještaj u Vili Braun.
Smještaj ureda predsjednika i dvoje potpredsjednika problematizuje se kroz nekoliko mandata, a s državnog nivoa se traži njihovo iseljavanje iz zgrade Predsjedništva BiH. Vlada FBiH u prošlom sazivu je pripremila rješenje po kojem bi se zakupio dio prostora u zgradi Privredne banke Sarajevo (PBS) na početku Alipašine ulice u Sarajevu, ali još ranije je predsjednik FBiH Marinko Čavara izjavio za Oslobođenje da su ti prostori finansijski i sigurnosno neprihvatljivi.

Čavara sad podsjeća na cijelu storiju preseljenja. Priča da je Vlada u prošlom sazivu tadašnjem predsjedniku i potpredsjednicima FBiH prvenstveno kao rješenje bila ponudila Vilu Braun, ali su oni to odbili jer im nisu bili prihvatljivi prostori sa blindiranim prozorima, te veliki dio objekta koji je ispod zemlje.

– Onda je Vlada našla rješenje da zakupi prostor u PBS-u, na četvrtom katu, po cijeni od 18 KM po kvadratnom metru, znači za deset godina 2,5 miliona KM zakupa. U odnose onih koji su dali u zakup i onih koji su uzeli, ja ne bih ulazio iako ima raznih insinuacija da su stranački povezani, kaže Čavara.

O zakupu prostora za urede predsjednika i potpredsjednika FBiH, kao i Federalnog pravobranilaštva, Oslobođenje je detaljno pisalo.
Čavara dodaje da je taj prostor u PBS-u trebao biti završen u novembru 2014, ali da to nije urađeno ni kad je došla nova vlast, te da je on pozvao Meliku Mahmutbegović (SDA) i Milana Dunovića (DF), potpredsjednike FBiH, da Predsjedništvo BiH zamole za korištenje prostora za svoje urede do daljnjeg, odnosno do trajnog rješenja njihovog smještaja. Predsjedništvo BiH im tada daje novi rok – najdalje do kraja 2015. godine.

– Na temelju toga, od Vlade sam tražio da nađe prostor za koji ne moramo plaćati zakupninu, adekvatan instituciji predsjednika i dopredsjednika FBiH. Vlada je ponudila Vilu Braun, koju smo obišli, i ja i dopredsjednici, zajedno sa predstavnicima Zajedničke službe i Sekretarijata Vlade, u petom mjesecu ove godine. Vidio sam da je objekat u napuštenom stanju. Dvije, tri godine ga niko nije koristio, bez popravki, ali smo vidjeli da se uz popravke može privesti svrsi korištenja bez naknade. Jedan njegov dio već koriste Zajedničke službe Vlade. Dogovorio sam da se uradi projekat i na koji način se to može sanirati te koliko bi to koštalo, pojašnjava predsjednik FBiH.
On ističe da su u međuvremenu potpredsjednica i potpredsjednik FBiH kazali da njima to ne odgovara, jer je “zgrada vlažna i do pola u zemlji, jer se prozori ne mogu otvoriti”.

Mijenjanje zaključaka

– Oni su rekli da neće, a ja sam rekao – ako vi nećete, ja hoću, jer nemam vremena više kalkulirati. Potom sam zajedno sa Službom za zajedničke poslove napravio zaključke za Vladu sa prijedlogom da se izdvoji 50.000 KM po procjeni za osvježenje prostora i 50.000 KM za nedostajući namještaj i urade projekti. To  sam uputio Vladi 2. 7. na usvajanje, ali taj materijal po čudnim okolnostima nije stavljen na sjednicu do kraja devetog mjeseca. Kad je stavljen, doneseni su zaključci koji nisu uopšte bili kao oni koje sam ja predložio u dogovoru sa Zajedničkom službom i Sekretarijatom. Napominjem da je u Zajedničkoj službi gospodin Davorin Korać, kadar SDP-ove prošle vlade. Iznenadilo me je da je neko bez konsultacija sa mnom, kao predsjednikom i nekim ko je predložio zaključke, izmijenio ih. Izmjene su bile u cilju da se zakomplicira stanje, postavilo se pitanje vlasništva, mogućnosti obnove, smještaja potpredsjednika FBiH… Kad sam insistirao da se stave moji zaključci sačinjeni sa Zajedničkom službom, Vlada ih je ponovo stavila na dnevni red i usvojila, ali je ostavila važeće i one prethodne. Polovinom desetog mjeseca su se gospodin Dunović i gospođa Mahmutbegović predomislili, te i oni podnijeli zahtjev da im se osigura smještaj u Vili Braun. Onda je Vlada to ponovo stavila na dnevni red, pojašnjava Čavara hronologiju.
Kaže da je cilj bio sve staviti zaključkom u jedan paket, i smještaj ureda predsjednika i potpredsjednika, te da se sve može i realizovati za četiri, pet mjeseci.
– Insistirao sam na tome da se to ne objedinjava, da se ono što smo mi uradili po pitanju smještaja predsjednika realizira, a ostale procedure da se rade uporedo. I o tome je Vlada raspravljala duže nego o problemu proračuna. Onda dobijem informaciju da određene stranke na niskoj razini reagiraju. Očito im je briga zbog prethodnog ugovora koji nije realiziran. Vlada za godinu nije uspjela realizirati smještaj predsjednika i potpredsjednika FBiH, a meni je ponižavajuće da Federacija BiH za predsjednika koji je šef izvršne vlasti nema svoj ured i da sad trebam ponovo moliti Predsjedništvo da zbog naše nesposobnosti odobri daljnji boravak i upitno je da li će to uraditi, zaključuje predsjednik FBiH.

Ko naplaćuje kiriju
Marinko Čavara napominje da uporno zagovara da Vlada treba biti smještena u svoje prostore gdje neće plaćati zakupninu.
– Besmisleno je da Vlada FBiH za 21 godinu plaća zakupninu jednoj stranci od 45.000 KM mjesečno. Apsurdno je bacati toliki novac za zakupninu, kaže Čavara.

Milioni za podstanarstvo
Prema podacima iz Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH, koje je Oslobođenje objavilo u januaru, u 2014. godini u svrhu plaćanja kirija za ugovore koje servisira ova služba utrošeno je oko 2,5 miliona KM sa uračunatim PDV-om. U poređenju sa 2011, ti troškovi su manji, jer su smanjene kirije u nekim prostorima.
Služba za zajedničke poslove plaća zakup za brojne institucije vlasti u Sarajevu i Mostaru. U Sarajevu to su federalna Uprava za inspekcijske poslove, Ured za saradnju i zastupanje pred Ustavnim sudom, federalna ministarstva prostornog uređenja, okoliša i turizma, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, rada i socijalne politike, federalna Uprava za geodetske i imovinskopravne poslove, Arhiv FBiH i Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH. Mjesečni zakup prostora za pobrojane institucije iznosi 162.754 KM, odnosno 1.829.713,30 KM godišnje sa PDV-om. U Mostaru se zakup plaća za federalna ministarstva obrazovanja i nauke, razvoja, poduzetništva i obrta, energije, rudarstva i industrije i prometa i komunikacija, te federalnu Poreznu upravu i porezne uprave HNK-a. Najam prostora u Mostaru godišnje se plaća 724.326,24 KM sa PDV-om.
Ugovor za zakup prostora Vlade FBiH u Sarajevu do ove godine je servisirao Sekretarijat Vlade, a od ove godine taj posao prelazi Službi za zajedničke poslove organa i tijela FBiH. Troškovi zajma prostora Vlade FBiH iznose oko 460.000 KM godišnje za oko 3.900 kvadratnih metara.

PIŠE: Mimi ĐUROVIĆ RUKAVINA
Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close