Vijeće ministara usvojilo mjere na planu poljoprivredne proizvodnje i graničnog nadzora

U svim budućim pregovorima koji se odnose na pitanja uvoza i izvoza robe preko luke Ploče, zaključio je Savjet ministra, ne smije biti ugrožen dostignuti status koji BiH ima na putu ka Uniji.

Državna komisija za integrisano upravljanje granicom BiH istovremeno vodi pregovore s Hrvatskom u vezi sa sporazumom o slobodnom tranzitu preko teritorija BiH i Hrvatske kroz Neum i u Luku Ploče, kao i za izradu studije predizvodljivosti za povezivanje teritorije Hrvatske, uključujući i opciju koridora kroz Neum.

Očekuje se, prenosi agencija Hina, i potpisivanje novog sporazuma s Hrvatskom o pograničnom saobraćaju i saradnji, a u toku su i pripreme za gradnju glavnog graničnog prelaza kod Gradiške, Ivanjice, Gorice i Orašja.

Savjet ministara je ocijenio da dvije države povodom obrazovanja i državljanstva nemaju otvorenih pitanja, dok je Ministarstvo civilnih poslova BiH preduzelo potrebne korake i pokrenulo postupak radi rješavanja radnopravnog i socijalnog statusa radnika iz BiH zaposlenih u Hrvatskoj, koji su od 1991. do 1995. godine otpušteni s posla.

Prihvaćen je prijedlog Hrvatske o privremenom rješenju izdavanja pograničnih propusnica, kako bi stanovnicima koji žive u tom području bio omogućen prelazak preko graničnih prelaza za pogranični saobraćaj i nakon 1. jula 2013. godine.

Ministarstvo bezbjednosti dobilo je zaduženje da na bilateralnoj osnovi nastavi razgovore s hrvatskom stranom u vezi s daljom primjenom sporazuma između Savjeta ministara BiH i hrvatske vlade o viznim olakšicama u dijelu koji se odnosi na priznavanje lične karte BiH, kao dokumenta s kojima će moći da se prelazi granica između BiH i Hrvatske nakon njenog ulaska u EU.

Sjednici je prisustvovao i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Peter Sorensen, koji je pozvao vlasti BiH na ulaganje dodatnih napora kako bi se ispunile preostale obaveze iz ranije usvojenog Akcionog plana

vezanog za pristupanje Hrvatske Uniji.

“Mi smo tu da vam pomognemo, no vlasti u BiH moraju da završe posao i omoguće da BiH usvajanjem standarda EU potpuno spremna dočeka 1. jul”, poručio je Sorensen.

(DEPO/BLIN/em)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close